2024.04.18. - Andrea, Ilma

Francia kaviár szibériai tokhalból

Francia kaviár szibériai tokhalból
Szibériai tokhalnak köszönhetõen visszakerül a francia éttermi kínálatba a francia kaviár. Bordeaux környékén, a Gironde-folyóban tenyészõ közönséges, vagy atlanti tokhal (Acipenser sturio) 1982-ben a túlhalászás és a vízszennyezés miatt csaknem kihalt, ezért védetté nyilvánították. Oroszországban és Iránban, a két fõ kaviártermelõ országban a túlhalászás és az orvhalászat miatt igencsak csökkent a tokállomány, így korlátozták az exportot. A kaviárkedvelõk segítségére végül a lénai tok, az Acipenser baerii "sietett" - jelenleg a halat négy francia cég tenyészti.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezek egyike az 1993-ban alapított Moulin de Cassadotte nevû cég, amely jelenleg évi 1 tonna kaviárt termel. (Franciaország kaviártermelése évi 20 tonna).

"Éves szinten 5-6 tonnát is elõ tudnánk állítani, ám 2-2,5 tonnában maximáljuk a termelést" - fogalmazta meg a távlati célokat Jean-Pascal Feray, a cég elnöke.

A cég tulajdonában hetvenezer tokhal van, amelyeket természetes környezetben, a Gironde környékén létrehozott 32 frissvizû medencében nevelnek. A vizet nem melegítik, vagyis nem alkalmazzák a haltenyésztõk által olyannyira kedvelt "termelésgyorsító" módszert.

"A tokhalnak minõségi életfeltételeket kell biztosítani. Amennyiben nem megfelelõek a feltételek, a kaviár sem lesz igazán jó" - vélekedett Jean-Pascal Feray.

Tíz évbe telik, mire egy toktól halikra nyerhetõ. Az ivarérett egyed hossza elérheti az egy métert, súlya pedig a 7 kilogrammot: ennek 10 százalékát teszi ki a halikra, amelyet laboratóriumi körülmények között nyernek ki.

A Diva márkájú kaviárt tartósítószerek felhasználása nélkül állítják elõ, s mindössze 3 hónapig fogyasztható: egy 30 grammos üvegcse 69 euróba (valamivel több mint 18 ezer forintba) kerül. Az Ebene márkájú, amelyet hagyományos orosz és iráni módszerrel állítják elõ, másfél évig tartható el és 90 euróba (csaknem 24 ezer forintba) kerül.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!