Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A most közzétett tanulmányban szereplõ nõk 50 és 79 éves koruk között töltötték ki az étrendjükre vonatkozó részletes kérdõíveket. A hét évvel késõbbi értékelésnél kiderült, hogy a legtöbb (napi 95 grammnál több) zsírt fogyasztó nõk csoportjában 288 szélütés fordult elõ, míg a legkevesebbet (napi 25 grammot) fogyasztók körében csak 249. Miután minden egyéb tényezõt is figyelembe vettek az elemzésnél, a kutatók megállapították, hogy az elsõ csoportba tartozó nõk kockázata 44 százalékkal nagyobb a szélütésre, mint az utóbbi csoportban lévõké.
Magasabbnak találták a kockázatot azoknál a nõknél is, akiknek étrendje az átlagosnál több telített, hidrogénezett növényi olajat, úgynevezett transzzsírt tartalmazott. Ezek gyakran megtalálhatók a margarinban, zsiradékban kisütött ételekben, süteményekben és sós kekszekben.