Kutatások szerint pedig jóval csökkene a rákos megbetegedések és halálozások száma, ha ezt betartanánk, de ettõl még nem leszünk életfogytiglan brokkolira kárhoztatva.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Brit tudósok kimutatták, hogy az articsókában található a legtöbb antioxidáns az általuk vizsgált 40 zöldség és gyümölcs közül. Csakúgy mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol, az articsóka is rendkívül gazdag flavonoidokban, melyek a laboratóriumi vizsgálatok szerint lassítják a rák elterjedését a szervezetben.
Gránátalma
Magas polifenol és C-vitamin (mindekettõ antioxidáns) tartalma bizonyítottan segít a mellrák elleni harcban. Brit tudósok több tucat vizsgálattal igazolták, hogy a rendszeres gránátalma fogyasztás megelõzi a rák visszatérését.
Paradicsom
Szép piros színét a likopintól kapja, mely segít távol tartani a különbözõ betegségeket. Fontos tudnunk, hogy a likopin a többi növényi anyaggal ellentétben akkor hasznosul a legjobban, ha elõtte megfõzzük. A felszívódást egy kevés zsír vagy olaj még jobban megkönnyíti.
Mángold
A mángold a spenóthoz hasonlóan rengeteg értékes tápanyagot és antioxidánst – C vitamint, béta-karotint és luteint – tartalmaz, melyek megerõsítik az immunrendszert és védenek a környezeti ártalmak ellen.
Kékszõlõ
Nagy mennyiségben tartalmaz resveratrolt, ami növényekben elõforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. A növény immunválaszként termelt vegyülete, mely megvédi a fertõzésektõl. Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentõ, vércukorcsökkentõ hatását mutatták ki.