2024.04.25. - Márk

A gesztenye - egész évben fogyasztható gyümölcs

A gesztenye - egész évben fogyasztható gyümölcs
A szelíd gesztenye Svájc D-i részétõl kezdve Olaszországon át hazánkig, fõleg Zala-, Vas-, Sopron-megye egyes részein elterjedt. A gesztenye nyersen nem élvezhetõ ezért általában sütik, de fõzve is tálalható. A nemes gesztenye, a szelíd gesztenye teljesen pótolni tudja a gabonaféléket, a dióféléket, a burgonyát. Egyes vidékeken igazi néptáplálék, még kenyérfélét is sütnek belõle. A külsõ kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belsõ bõrt is. Ezeket a héjakat nem kell eldobni, meg kell szárítani, megõrölni. Szilíciumtartalma miatt értékes.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Kitûnõ teát lehet készíteni belõle, melynek fogyasztása a téli megfázásos idõszakban kimondottan hasznos.

Rendkívül sok felhasználása közül kedveltek a gesztenyével töltött sültek, és a gesztenyébõl készült édességek. A karácsonyi menûsor kedvelt alapanyaga, például gesztenye-krémleveshez, töltött pulykához, gesztenyés beiglihez, gesztenyetortához.

Recepteket a Jeles napok - Ünnepi ételek rovatunkban találhatják.

Izelítõül a mindig aktuális gesztenyepüré receptje:

Hozzávalók:
2 fagyasztott gesztenyepüré
kevés vaj (selymesebb lesz tõle a massza)
3 dl tejszín
2 zacskó vaníliás cukor
2 evõkanál rum (gyerekeknek pár csepp rumaroma)

A masszába belekeverünk izlés szerint cukrot, a vajat és a rumot (aromát), a gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük, a tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük.

Fogyasztás elõtt fagyikehely, vagy tálka aljára teszünk egy adag felvert édesített tejszínhabot, arra teszünk egy adag gesztenyepürét, majd a tetejére újra tejszínhabot. Ízlés szerint gyümölccsel, citromfûvel díszíthetjük.

Jó étvágyat és egyenek sok gesztenyét!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!