2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Rákot okoz a vörös hús?

Rákot okoz a vörös hús?
A brit húsipar és a Rákkutatási Világalap (WCRF) szakértõi között régóta folyik a vita a vörös húsok rákkeltõ hatásáról. De vajon mi az igazság? Valóban vastagbélrákot okozhat a hústermékek fogyasztása?

A WCRF szakértõi szerint a finomított vörös húsból készült termékek fogyasztása bizonyíthatóan növeli a béltraktus rákos megbetegedéseinek valószínûségét, ezért a fogyasztóknak azt ajánlják, tartózkodjanak a kolbászok és steakek fogyasztásától.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A húsipar szerint azonban a húsok rákkeltõ hatása nem bizonyított, ezért felesleges a pánikkeltés. Az EPIC-Oxford kutatásai szerint a vegetáriánusok körében még némileg gyakrabban is fordul elõ a vastagbélrák, mint a húsfogyasztóknál. Ez némileg ellentmond egy másik EPIC kutatásnak, amely szerint a vöröshúsok gyakori fogyasztása mintegy 35 százalékkal növeli a vastagbélrák elõfordulásának valószínûségét.

"Az ellentmondás nagyon furcsa, ugyanis az ember azt gondolná, ha a vörös húsok fogyasztása rákot okoz, akkor a vegetáriánusok körében ez a betegség sokkal ritkábban alakul ki: ez azonban koránt sem igaz" - nyilatkozta Tim Key professzor, az oxfordi kutatás epidemiológusa, majd hozzátette: "Valójában mindenki csak találgat, hiszen itt nem olyan egyértelmû a kapcsolat, mint az elhízás és az alkoholfogyasztás esetében, ahol mind a kettõ bizonyíthatóan növeli a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét."

A WCRF szakértõi szerint a 28 000 vegetáriánus részvételével készült kutatás nem lehet referencia értékû, a résztvevõk alacsony száma miatt. Emellett hozzátették, hogy ezek a vegetáriánusok kevés tejterméket fogyasztottak, ami egyes feltételezések szerint csökkenti a vastagbélrák kialakulási esélyeit.

"Egyelõre tehát nincs megingathatatlan bizonyíték arra, hogy a vörös húsok fogyasztása rákkeltõ hatású-e vagy nem - nyilatkozta Martin Wiseman professzor - Az Egyes kutatások persze meggyõzõek lehetnek, de egymással összevetve õket csak a kérdõjelek maradnak."

A WRCF szakértõi ennek ellenére mégis azt ajánlják, szorítsuk vissza a vörös húsfogyasztást heti 500 grammra. "Ennél több vörös hús fogyasztása növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyeit" - nyilatkozta Nell Barrie, a Brit Rákkutatási Intézet munkatársa.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!