2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A zöld tea késlelteti az emlõrák kialakulását

A zöld tea késlelteti az emlõrák kialakulását
Azoknak a kínai nõknek, akik fiatal koruktól kezdve rendszeresen ittak zöld teát, ritkábban és késõbb lett emlõrákjuk, mint azoknak, akik nem teáztak - derült ki az Annals of Epidemiology folyóiratban közölt tanulmányból. A régi korok kutatói szerint a tealevelekbõl készülõ italt félmillió éve ismerik az emberek. A különbözõ változatokból a zöld teának tulajdonítják a legtöbb gyógyító hatást. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal, az FDA eddig hat alkalommal kapott olyan kérelmet, hogy járuljon hozzá a zöld tea gyógyszerré nyilvánításához, de az ügynökség ezt még nem látta indokoltnak.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Pedig már a legkorszerûbb módszerekkel is kimutatták, hogy a zöld teában igen sok az antioxidáns anyag. Az emberi sejtek az öregedés, betegség során fõleg azért mennek tönkre, mert oxidálódnak, vagyis rozsdásodnak - az antioxidáns vegyületek ezt a káros, kóros folyamatot gátolják.

A legkülönbözõbb rosszindulatú daganatos betegségek kifejlõdésével kapcsolatban találtak olyan adatokat, amelyek szerint a teázás, különösen a zöld tea gyakori fogyasztása csökkenti a rákos folyamatok kockázatát. Több szakértõ szerint a távol-keleti országokban, Japánban és Kínában a zöld tea rendszeres ivása magyarázza, hogy a rosszindulatú daganatok ritkábban fordulnak elõ, mint például Európában.

Két éve a zöld tea egyik antioxidáns összetevõjét vizsgálták nõstény egereken. Az EGCG rövidítéssel jelzett anyag igen hatásosan gátolta az emlõrák növekedését, mert akadályozta a daganatsejtek szaporodását és új vérerek kifejlõdését, amelyek lehetõvé tették volna a daganat kiterebélyesedését.

Most olyan vizsgálat eredményeit ismertették, amely csaknem 75 000 kínai nõ megfigyelésén alapult. A tanulmány 1996-ban Sanghajban indult, és éveken keresztül gyûjtötték a legfontosabb betegségekre vonatkozó adatokat. Kiderült, hogy a vizsgálat alanyainak életkora és az emlõrák kezdete között fontos összefüggés van. Azokban a nõkben, akik 25 éves koruk elõtt fogyasztani kezdték a zöld teát, a változó kor elõtt ritkán következett be emlõrák. Azoknál viszont, akik idõsebb korban szoktak rá a teára, ellenkezõ elõjelû kapcsolatot észleltek.

A kutatók szerint az, hogy a zöld tea rendszeres ivása esetén az emlõrák ritkábban fordul elõ, még további vizsgálatokat igényel.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!