Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A legkülönbözõbb rosszindulatú daganatos betegségek kifejlõdésével kapcsolatban találtak olyan adatokat, amelyek szerint a teázás, különösen a zöld tea gyakori fogyasztása csökkenti a rákos folyamatok kockázatát. Több szakértõ szerint a távol-keleti országokban, Japánban és Kínában a zöld tea rendszeres ivása magyarázza, hogy a rosszindulatú daganatok ritkábban fordulnak elõ, mint például Európában.
Két éve a zöld tea egyik antioxidáns összetevõjét vizsgálták nõstény egereken. Az EGCG rövidítéssel jelzett anyag igen hatásosan gátolta az emlõrák növekedését, mert akadályozta a daganatsejtek szaporodását és új vérerek kifejlõdését, amelyek lehetõvé tették volna a daganat kiterebélyesedését.
Most olyan vizsgálat eredményeit ismertették, amely csaknem 75 000 kínai nõ megfigyelésén alapult. A tanulmány 1996-ban Sanghajban indult, és éveken keresztül gyûjtötték a legfontosabb betegségekre vonatkozó adatokat. Kiderült, hogy a vizsgálat alanyainak életkora és az emlõrák kezdete között fontos összefüggés van. Azokban a nõkben, akik 25 éves koruk elõtt fogyasztani kezdték a zöld teát, a változó kor elõtt ritkán következett be emlõrák. Azoknál viszont, akik idõsebb korban szoktak rá a teára, ellenkezõ elõjelû kapcsolatot észleltek.
A kutatók szerint az, hogy a zöld tea rendszeres ivása esetén az emlõrák ritkábban fordul elõ, még további vizsgálatokat igényel.