Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az idei megmérettetésen 39 versenyzõ vett részt két kategóriában: az elsõben 31 egyéni cukrászmester indult hagyományos kézmûves fagylaltcsodákkal, a másodikban pedig 8 alapanyaggyártó vonultatta fel készítményeit. Mindkét kategóriában arany-, ezüst- és bronzéremmel ismerték el a három-három legjobb készítményt.
Mindegyik versenyzõnek két kreációt kellett bemutatnia - a kötelezõ kategóriában az idén az eperfagylalt elkészítése volt az elõírt feladat.
Surányi István - aki magánemberként leginkább az eper- és a vaníliafagylaltot kedveli - elmondta: a témaválasztást elsõsorban az eperszezon indokolta, hiszen most csodálatos alapanyag állt a versenyzõk rendelkezésére. Nem utolsó szempont, hogy az eperfagylalt elkészítéséhez nem kellenek színezõk, állagjavítók, vagy egyéb adalékanyagok, elég, ha a megfelelõ minõségû gyümölcsöt dolgozzák fel. A versenyen egyébként nem tiltják az adalékok felhasználását, ám az a kívánalom, hogy minél kevesebb kerüljön a készítményekbe.
A szabadon választott fagylaltok terén az alkotók igen fantáziadús kreációkat vonultattak fel. Tavaly ebben a kategóriában a chilis csokoládé volt a legnépszerûbb, két éve pedig a lecsós fagylalt aratta le a babérokat.
Az érdekességek között akadt kapros juhtúrós "jeges nyalat" és sütõtökös TejbeTök, meg Tökjó. Volt Mézes polenta és búzakalászokkal díszített Sör, nem beszélve az After Eight és Snickers fagylaltváltozatáról.
Akadt Flört és Afrika-koktél, Ginger, azaz gyömbéres, valamint zelleres fagylalt: utóbbit Benke László négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács tréfásan "magyar viagrának" nevezte el. Meggyõzõdése szerint e szokatlan kompozícióknak is van létjogosultsága, amelyek, ha ízben harmonizálnak, jól kiegészíthetik az egyes ételfogásokat.
A verseny elbírálásában a szakmai mellett közönség is részt vállalt. Az idén a döntnökök között volt Farkas Bálint színmûvész és Molnár Anikó, a "Nagy Õ".