2024.03.29. - Auguszta

Jó étkezés esetén ritkább a gyomorrák

Jó étkezés esetén ritkább a gyomorrák
Sok megfigyelés jelezte, hogy a mediterrán étrend csökkenti a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát, a legújabb tudományos adatok pedig azt igazolják, ez a táplálkozás a gyomorrák kockázatát is csökkenti. Spanyol kutatók tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition közölte. A Földközi-tenger körül élõ népek évezredek óta a környezetükben legkönnyebben elérhetõ élelmet fogyasztották. A mediterrán étrend azonban csak a II. világháború után vált fogalommá.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ancel Keys amerikai kutató figyelt fel az Olaszország déli részén szokásos étrendre és arra az összefüggésre, hogy ezen a vidéken kevés a szívroham.

Évtizedeken át vizsgálták a mediterrán országokban fogyasztott ételeket és azok jelentõségét a koszorúérbetegség kialakulásának késleltetésére. A szívet védõ étrend lényegében sok zöldséget és gyümölcsöt, olívaolajat, sok halat, kevés vörös húst és mérsékelt vörösborfogyasztást jelent.

Carlos A. Gonzalez és munkatársai a gyomor rosszindulatú daganatos betegségeinek elõfordulását tanulmányozták tíz európai országban. Az összegyûjtött adatok csaknem félmillió, 35-70 éves nõ és férfi részletes étkezési adataira és egészségének alakulására vonatkoztak. A vizsgált személyek étrendjét annak összetétele, elkészítése szerint pontozták, attól függõen, hogy az mennyire felelt meg a mediterrán konyhának.

A megfigyelés kilenc évig tartott és ebben az idõszakban a vizsgálati alanyok közül 449-nél diagnosztizáltak gyomorrákot. A spanyol munkacsoport azt tanulmányozta, hogy volt-e valamilyen összefüggés a rosszindulatú daganat megjelenése és a mediterrán diéta között.

A statisztikai értékelés egyértelmûen mutatta, hogy 33 százalékkal nagyobb esélye volt a gyomorrák kifejlõdésére azoknak, akiknek étkezése a legnagyobb mértékben különbözött a mediterrán szokásoktól.

A kutatók által 18 ponttal értékelt táplálkozási jellegzetességek alapján minden egyes pont, amely a mediterrán diétának megfelelt, öt százalékkal csökkentette a gyomorrák kockázatát. "Ez azt jelenti, hogy étkezési tanácsadással jelentõsen csökkenthetõ ennek a daganatnak a veszélye" - mondotta a vizsgálat vezetõje.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!