Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Évtizedeken át vizsgálták a mediterrán országokban fogyasztott ételeket és azok jelentõségét a koszorúérbetegség kialakulásának késleltetésére. A szívet védõ étrend lényegében sok zöldséget és gyümölcsöt, olívaolajat, sok halat, kevés vörös húst és mérsékelt vörösborfogyasztást jelent.
Carlos A. Gonzalez és munkatársai a gyomor rosszindulatú daganatos betegségeinek elõfordulását tanulmányozták tíz európai országban. Az összegyûjtött adatok csaknem félmillió, 35-70 éves nõ és férfi részletes étkezési adataira és egészségének alakulására vonatkoztak. A vizsgált személyek étrendjét annak összetétele, elkészítése szerint pontozták, attól függõen, hogy az mennyire felelt meg a mediterrán konyhának.
A megfigyelés kilenc évig tartott és ebben az idõszakban a vizsgálati alanyok közül 449-nél diagnosztizáltak gyomorrákot. A spanyol munkacsoport azt tanulmányozta, hogy volt-e valamilyen összefüggés a rosszindulatú daganat megjelenése és a mediterrán diéta között.
A statisztikai értékelés egyértelmûen mutatta, hogy 33 százalékkal nagyobb esélye volt a gyomorrák kifejlõdésére azoknak, akiknek étkezése a legnagyobb mértékben különbözött a mediterrán szokásoktól.
A kutatók által 18 ponttal értékelt táplálkozási jellegzetességek alapján minden egyes pont, amely a mediterrán diétának megfelelt, öt százalékkal csökkentette a gyomorrák kockázatát. "Ez azt jelenti, hogy étkezési tanácsadással jelentõsen csökkenthetõ ennek a daganatnak a veszélye" - mondotta a vizsgálat vezetõje.