2024.04.24. - György

Valentin napi datolyás tortavariációk

Valentin napi datolyás tortavariációk
Valentin nap közeledtével párunkat nemcsak tárgyi ajándékokkal, hanem különleges desszerttel is meglephetjük.

Egyes kultúrák gasztronómiájában a datolyát erotikus gyümölcsként tartják számon. A datolya egy õsi kultúrnövény, amirõl már a Biblia is említést tett. A zsidó nép a datolyához az igazságosság és a szépség fogalmait társította. Friss és aszalt változatban egyaránt fogyasztható, de magas cukortartalma miatt jobb kevesebbet fogyasztani belõle.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Rendkívül gazdag cinkben, foszforban, magnéziumban, vasban, B-vitaminban és kalciumban. Ezekbõl adódóan vértisztító és idegerõsítõ hatással is rendelkezik, ráadásul az egyik legjobb afrodiziákumnak számít.

Datolya torta

Elkészítéséhez: a tortához: 5 db tojásfehérje, 13 dkg mandula vagy dió, 13 dkg datolya, 1 nagy kanál zsemlemorzsa, a krémhez: 5 db tojás, 5 kanál cukor, 3 szelet csokoládé vagy két kanál kakaó, 2 kanál tej és ¼ kg tejszínhab szükséges.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük és könnyedén belekavarjuk a cukrot, a lehéjazott, darált mandulát, a hosszúra vagdalt datolyát és a zsemlemorzsát. Kivajazott, lisztezett formában lassan sütjük és szitára borítjuk. A tojások sárgáját cukorral, reszelt csokoládéval, tejjel gõz fölött jó sûrûre fõzzük, teljesen hidegre kavarjuk és hozzáadjuk a tejszínhabot. Jó vastagon bevonjuk vele a tortát és átfagyasztjuk a hûtõszekrényben.

Datolya torta tejszínhabbal

Elkészítéséhez: 6 db tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg mogyoró vagy dió, 8 dkg datolya, 1 db citrom, 1 db narancs, 2 kanál zsemlemorzsa, a díszítéshez 8 dkg datolya és 30 dkg tejszínhab szükséges.

A tojások sárgáját habosra kavarjuk cukorral. Hozzáadjuk a megpirított, héjától ledörzsölt, darált mogyorót, a vagdalt datolyát, a citrom reszelt héját, a citrom és a narancs átszûrt levét és a zsemlemorzsát. Végül könnyedén összekavarjuk a keményre vert tojáshabbal. Kikent, lisztezett formában lassan sütjük. Ha kihûlt, kettévágjuk.

A datolyát apróra vagdaljuk, összekavarjuk pár kanál tejszínhabbal és megtöltjük vele a tortát. A többi habot rákenjük, kimagolt fél datolyákkal díszítjük, majd hûtõszekrényben átfagyasztjuk. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!