Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Több amerikai szövetségi államban és nagyvárosban már nem csak a divatos vendéglõkben, hanem gyorséttermekben is kötelezõ feltüntetni az egyes fogások kalóriaértékét, sõt néhol a zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát is. Pooja S. Tandon és munkatársai most olyan tanulmányról számoltak be a Pedatrics folyóiratban, amely azt vizsgálta, hogy mennyire veszik figyelembe az amerikai szülõk a 3-6 éves gyermekeiknek rendelt ételek kalóriatartalmát a gyorséttermekben.
A szülõk a McDonald's étlapját tanulmányozhatták, de úgy, hogy a csoport fele olyan étlapot kapott, amelyen az ételek képei mellett nem csak az árat, hanem a kalóriatartalmat is föltüntették. A kutatók azt is figyelembe vették, hogy az apa vagy az anya döntött a gyermeknek szánt étel kiválasztásában; vizsgálati szempont volt a szülõk iskolázottsága, sõt az is, hogy mennyi volt a testsúlyuk.
Egyértelmûen kiderült, hogy azok a szülõk, akik az étlapon nem csak az ennivaló képét és árát, hanem a kalóriaértékét is láthatták, 102 kalóriával kisebb tápértékû, vagyis kevésbé hizlaló ételeket választottak gyermeküknek, mint a szokványos étlap alapján döntõ felnõttek.
A szakemberek szerint a legjobb döntést akkor tudnák meghozni a szülõk, ha egy korábbi, felnõtteken végzett tanulmány eredményei alapján az étel kalóriatartalma mellett azt is feltüntetnék, hogy mennyi az egészséges élethez és a növekedéshez szükséges napi optimális kalóriafogyasztás.