Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A program a San José közelében fekvõ kisvárosban, Santo Domingo de Herediában létrehozott Országos Biodiverzitás Intézetben folyik. Nem csak ehetõ rovarok után kutatnak, a gombákat is vizsgálják.
A kutatóközpontban a Costa Rica-i tudósok munkáját Ugyen Yanchen bhutáni gombaszakértõ és Elisabeth Zannou benini rovarszakértõ segíti.
A közép-amerikai országot történelmi szálak fûzik Beninhez, mivel a gyarmatosítás idején rengeteg rabszolgát hurcoltak át a fekete kontinensrõl.
"A beniniek sokat tudnak az ehetõ rovarokról, a bhutániak az ehetõ gombákról, a Costa Rica-iak viszont a biológiai sokféleség terén szerzett tapasztalataikkal segítik a kutatást" - foglalta össze az együttmûködés lényegét Marianella Feoli, a kutatóprogramot mûködtetõ alapítvány vezetõje.
"Beninben a termeszek, szöcskék és tücskök, valamint pillangók és lepkelárvák hétköznapi részei az emberek étrendjének. Más országokban ínyenceknek mûködtetett éttermekben szolgálnak fel ilyesmit. Kezdetben sokan gondolták, hogy megbolondultunk, de úgy véljük, a rovarfogyasztás olyan alternatíva, amely nem csak az éhínség legyõzésére alkalmas, de egyúttal a táplálkozási kultúra részévé is válhat" - fejtette ki Zumbado.
A tudós saját tapasztalataira hivatkozva állította, hogy a Costa Ricán fellelhetõ hosszú csápú szöcske fokhagymával fûszerezve sokkal finomabb, mint a garnéla. "Megéri megkóstolni. Lehet sütni, grillezni vagy hagymával nyársra húzva fogyasztani" - sorolta a lehetõségeket a kutató.
A lakosság azonban egyelõre túlnyomó részt szkeptikus az új ízekkel kapcsolatban. A meggyõzésükre tett elsõ lépésként a Costa Rica-i város legjobb éttermeiben kínálják a menüben a különleges falatokat.