2024.04.19. - Emma

Ehetõ rovarokat tenyésztenek a tudósok Costa Ricán

Ehetõ rovarokat tenyésztenek a tudósok Costa Ricán
Nincs már messze a nap, amikor fokhagymás szöcskét vagy nyársra húzott bogárlárvákat szolgálnak fel a Costa Rica-i éttermek, miután helyi tudósok emberi fogyasztásra alkalmas rovarok tenyésztésébe fogtak. Manuel Zumbado rovartudóst az inspirálta az alternatív élelemforrásokkal kapcsolatos a kutatásokra, hogy Afrikában már nagy múltja van az étrend rovarokkal való kiegészítésének. Az esõerdõkkel borított Costa Rica pedig annyiféle - köztük rengeteg fajilag még be sem sorolt - rovarféle otthonául szolgál, hogy keresve sem lehetett volna jobb helyszínt találni egy ilyen kísérlethez.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06


A program a San José közelében fekvõ kisvárosban, Santo Domingo de Herediában létrehozott Országos Biodiverzitás Intézetben folyik. Nem csak ehetõ rovarok után kutatnak, a gombákat is vizsgálják.

A kutatóközpontban a Costa Rica-i tudósok munkáját Ugyen Yanchen bhutáni gombaszakértõ és Elisabeth Zannou benini rovarszakértõ segíti.

A közép-amerikai országot történelmi szálak fûzik Beninhez, mivel a gyarmatosítás idején rengeteg rabszolgát hurcoltak át a fekete kontinensrõl.

"A beniniek sokat tudnak az ehetõ rovarokról, a bhutániak az ehetõ gombákról, a Costa Rica-iak viszont a biológiai sokféleség terén szerzett tapasztalataikkal segítik a kutatást" - foglalta össze az együttmûködés lényegét Marianella Feoli, a kutatóprogramot mûködtetõ alapítvány vezetõje.

"Beninben a termeszek, szöcskék és tücskök, valamint pillangók és lepkelárvák hétköznapi részei az emberek étrendjének. Más országokban ínyenceknek mûködtetett éttermekben szolgálnak fel ilyesmit. Kezdetben sokan gondolták, hogy megbolondultunk, de úgy véljük, a rovarfogyasztás olyan alternatíva, amely nem csak az éhínség legyõzésére alkalmas, de egyúttal a táplálkozási kultúra részévé is válhat" - fejtette ki Zumbado.

A tudós saját tapasztalataira hivatkozva állította, hogy a Costa Ricán fellelhetõ hosszú csápú szöcske fokhagymával fûszerezve sokkal finomabb, mint a garnéla. "Megéri megkóstolni. Lehet sütni, grillezni vagy hagymával nyársra húzva fogyasztani" - sorolta a lehetõségeket a kutató.

A lakosság azonban egyelõre túlnyomó részt szkeptikus az új ízekkel kapcsolatban. A meggyõzésükre tett elsõ lépésként a Costa Rica-i város legjobb éttermeiben kínálják a menüben a különleges falatokat.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!