2024.03.29. - Auguszta

A paradicsom - Az egy fõre jutó fogyasztása az egyik legnagyobb a zöldségfélék között

A paradicsom - Az egy fõre jutó fogyasztása az egyik legnagyobb a zöldségfélék között
Eredetileg az Andokban õshonos zöldség. 1498-ban Kolumbusz Kristóf hozta be Európába. A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Megkülönböztetünk kerek paradicsomot ( sok gyümölcssavat tartalmaz ), húsos paradicsomot ( édesebb, mert kevesebb gyümölcssavat tartalmaz, mint a kerek fajták ), koktélparadicsomot ( többféle színben létezik ) és ovális paradicsomot ( világító piros, kevés magot tartalmaz ). A paradicsomban hétféle ásványi anyag, tízféle nyomelem, tizenháromféle vitamin és cukor található. A paradicsom serkenti a gyomormûködést és meghozza az étvágyat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mivel az egész világon az egy fõre jutó fogyasztása az egyik legnagyobb a zöldségfélék között, fontos vitaminforrásnak számít. Jelentõs mennyiséget tartalmaz egyes ásványi anyagokból, kálium tartalma 220-300 mg 100 g friss termésben. A paradicsom cukortartalma 2-4%, savtartalma 0,3-0,6%.

A paradicsom fogyasztása igen csak elõsegíti a szervezet fejlõdését és az izmok erõsödését. Tartalmának köszönhetõen megtisztít és erõt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízû, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra. Hatással van a mellékvese mûködésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlõdését.

Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bõrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közremûködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában. Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levõ mérget is képes eltávolítani.

A paradicsom nemcsak belsõleg, de külsõleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, hasonlóan a krumpli-pép pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.

A paradicsomban található bioflavon a lycopene, ami kimondottan rákellenes anyag a szervezetünkben. Minél több ilyen anyag van bennünk, annál kisebb a kockázat a rákos megbetegedésre. Ez a karotin fajta ugyanis sokkal ellenállóbb a szabad radikálisok ellen, mint a sárgarépa karotinja. Ez különösen a prosztata rák ellen hatékony.

A paradicsomban jelen levõ A, C és E vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.

Számtalan felhasználási módja van, nyersen és fõzve, sütve is kitünõ ételek készíthetõek belõle!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!