2024.04.24. - György

Déli gyömülcsök

Déli gyömülcsök
A déligyümölcsök, melyeknek a száma meghaladja a 150-et, méretükben, formájukban és tápértékükben is igen változatosak, ízük egyedülálló, egzotikus; ráadásul olyanok is találhatók közöttük, amelyek nem csak kellemes és különleges ízükkel tûnnek ki, hanem értékes gyógyhatásaik miatt is figyelmet érdemelnek.

Földünk trópusi és meleg égövi területein teremnek, ahol az évi átlaghõmérséklet és a napsütéses órák száma igen magas, és a területek egy része csapadékban is bõvelkedik.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Számos déligyümölcs rendszeres fogyasztása nem csak az egészséges, hanem a beteg emberek számára is fontos lehet, tekintve, hogy :

- jelentõs mennyiségû, a normális bélmûködést segítõ élelmi rostot tartalmaznak, aminek többek között a vastagbélrák megelõzésében lehet szerepe (guava - 5,6 g/100 g, füge - 3,6 g/100 g, banán - 3,0 g/100 g, kivi - 2,8 g/100 g),

- magas zsír- és/vagy szénhidráttartalmuk miatt fontos energiaforrásként szolgálhatnak (pl. avokádó, kókusz, banán, füge, mangó, kivi),

- egyes esetekben 100-300 grammnyi gyümölcs elfogyasztásával kisgyermekeknél a napi káliumszükséglet teljes egészében, felnõtteknél pedig jelentõs részben fedezhetõ (avokádó - 600 mg/100 g, banán - 400 mg/100 g, kivi - 370 mg/100 g, guava - 284 mg/100 g, gránátalma és papaja - 260 mg/100 g, füge - 230 mg/100 g),

- antioxidáns és sejtvédõ vitaminokból (béta-karotin, A-, C-vitamin) annyit tartalmazhatnak, hogy már 100 g gyümölcs elfogyasztásával fedezhetõ a felnõttek napi szükséglete (mangó - 4000 NE, ananász - 2167 NE, papaja - 2014 NE A-vitamin; guava - 184 mg, kivi - 118 mg, papaja - 68 mg C-vitamin),

- az itt bemutatott bármely déligyümölcs 100 grammjának elfogyasztásával a B1-6-vitaminok napi szükségletét szintén biztosítani lehet,

- olyan gyulladáscsökkentõ és egyéb hatású enzimeket is tartalmazhatnak, melyeknek egyebek mellett az immunvédekezésben is szerepük van (ilyen például az ananászban található és a papaja termésébõl kinyert papain).

- A friss gyümölcsökrõl tudjuk, hogy a szervezetet károsító anyagokkal szemben fontos védõfaktorokként viselkednek, egyes epidemiológiai vizsgálatok adatai pedig azt igazolják, hogy fogyasztásukkal bizonyos rákos megbetegedések (pl. gyomor- és vastagbél) kockázata jelentõs mértékben csökkenthetõ.

- A vitaminokban és ásványi anyagokban, illetve enzimekben gazdag déligyümölcsök fontos alkotórészei és kiegészítõi lehetnek a hazai gyümölcsöket és/vagy azok présleveit is tartalmazó léböjt- és nyersgyümölcs-kúráknak, illetve a vegán- és ovo-laktovegetárius étrendeknek, melyek számos krónikus gyomor-bél betegség kezelésében jó eredménnyel alkalmazhatók.

- Bõrtápláló és a bõr öregedési folyamatait lassító tulajdonságaik miatt a kozmetikai készítmények elõállításánál is gyakran használnak déligyümölcsökbõl készült kivonatokat, zsiradékokat (kókuszzsír, avokádóolaj), illetve hatóanyagokat (pl. papain).
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!