2024.04.25. - Márk

A kuszkusz

A kuszkusz
A kuszkusz észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Kuszkuszt itthon is be tudunk szerezni a nagyobb áruházakban (lisztek, tészták mellett kell keresni), nem kell otthon gyúrogatni. A speciális fõzõedényt nemigen lehet megvásárolni, de megteszi egy nagyobb fazék is.

A Kuszkusz elkészítése:

Egyenlõ mennyiségû búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Amíg a dara átmérõje a kétszeresére nem nõ és teljesen gömbölyûvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát.

A kuszkusz készítése és a felhasznált alapanyagok sora vidékrõl vidékre változik Marokkóban sáfránnyal, Algériában paradicsommal, Tunéziában pedig jó csípõsen, Harissa szósszal (chili, fokhagyma, kömény, koriander, olívaolajjal) szeretik. A húsból, zöldségekbõl és gabonából álló egytálétel elkészítéséhez külön edényt használnak, amely három részbõl áll. Alul fõ a hús a zöldségekkel együtt, a fölé illesztett, lyukacsos aljú edényben, a hús és a zöldségek gõzében párolódik a gabona. Tálaláskor egy nagy tál közepére halmozzák a darát, arra a húsokat, zöldségeket, és kézzel vagy kenyérhéjjal mártogatva eszik.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!