2024.04.19. - Emma

Sör, bor, pálinka…és a másnaposság

Sör, bor, pálinka…és a másnaposság
Az alkohol különleges anyag. Fogyasztása okozhat élvezetet, de ugyanakkor szenvedést is: káros hatást gyakorolhat az egészségre, a családi életre, a munkára. A kérdés tehát az, hogy megtaláljuk-e az egyensúlyt, és hallgatunk-e józan eszünkre? Fontos, hogy ismerjük az alkohol hatásait.

A sör, a bor, a pálinka, a likõrök és az egyéb alkoholos italok különböznek az alkoholtartalom tekintetében. Mégis bármelyikbõl iszunk egy-egy pohárral, az többé-kevésbé ugyanannyi tiszta alkoholt tartalmaz. Ennek az az oka, hogy az italok poharainak tervezésekor gondoltak erre.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Észrevette-e már, hogy minél erõsebb italt iszik, annál kisebb a pohár? A sört például nagy pohárban, a pálinkát pedig kicsiben szolgálják fel. Nem árt, ha tudatában vagyunk, hogy egy pohár pálinka alig tartalmaz több alkoholt, mint egy pohár sör. Ez csak akkor érvényes, ha az italt a megfelelõ pohárba töltjük.

Hogyan hat az alkohol a szervezetre?

Az alkohol, miután lenyeljük, a nyelõcsövön át a gyomorba és a belekbe kerül. A bélbõl felszívódva a vérkeringésbe jut, majd a vér elszállítja az összes testfolyadékba. Az alkohol tehát kimutatható az agyban lévõ folyadékban is. Az agy a szervezet rendkívül fontos része, mivel közvetlenül felelõs számos funkció koordinálásáért. Kis mennyiségû alkohol elfogyasztása után kellemesen érezzük magunkat, élénkebben gondolkodunk, aktívabbak, vidámabbak vagyunk. Ha azonban folytatjuk az ivást, a tompító hatások felerõsödnek. Ilyenkor csökken a reakciókészség, a mozgás kontrollálása, nehezebb visszatartani a vizeletet, ezért gyakran kell kimenni a vécére, és csökkennek a szexuális képességek is. Ha valaki még ezek után is folytatja az ivást, öntudatlan állapotba kerülhet, és késõbb nem emlékszik arra, hogy mi történt. Ez természetesen igen veszélyes mind magunkra, mind környezetünkre. Azt, hogy ezek a hatások hány pohár ital után következnek be, számos tényezõ befolyásolja pl. a testsúly vagy a nem. A kisebb testsúlyú emberek gyorsabban érzik az ital hatását, mint a nagyobbak. A nõk testében kilogrammonként kevesebb a folyadék, mint a férfiaknál, ezért a nõk gyorsabban érzik az alkohol hatását, mint az ugyanolyan súlyú férfiak.

Mennyi idõbe kerül, amíg a szervezet lebontja az alkoholt?

Az alkoholt a máj bontja le, lebontásának sebessége 0,1 g/óra/testsúlykilogramm, tiszta alkohollal számolva. (300 ml sörben 12 g tiszta alkohol található, így ha egy 60 kg-os férfi megiszik egy pohár sört, a májának két órába telik az alkohol lebontása.) Nem ajánlatos túllépni a maximálisan ajánlott mennyiségeket, ugyanis akkor a májnak nem kell több mint tíz órát dolgoznia naponta. Ennyi idõt az orvosi szakma még elfogadhatónak tart arra, hogy a máj az alkohol lebontására legyen lekötve. A szokásos vélekedésekkel ellentétben az alkohol lebontásának idejét nem lehet felgyorsítani házi orvosságokkal, tehát hiába iszik valaki kávét, felvert tojást, szed vitamint vagy zuhanyozik hideg vízzel. Ezek a gyógymódok nem képesek befolyásolni azt a folyamatot, mely során a máj lebontja az alkoholt, ezért valódi hatásuk nincsen.

Milyen veszélyekkel jár, ha valaki gyakran iszik sokat?

A rendszeres ivás károsítja a szervezetet, ezek a hatások azonban nem észlelhetõk azonnal. Hosszabb folyamatról van szó ugyanis, s ennek során a máj, a gyomor és az epe a legsérülékenyebb szervek. A gyakori és nagy mennyiségû alkohol hosszabb idõn keresztül fogyasztva károsítja továbbá a szívet, az idegrendszert és az agyat. Ráadásul nõ a daganatos betegség rizikója a szájban, a torokban és a nyelõcsõben. Egy idõ után a férfiaknál impotencia, a nõknél pedig menstruációs zavarok léphetnek fel.

Mi számít túl sok alkoholnak?

Nincs okuk aggodalomra azoknak, akik csak idõnként isznak, és akkor is csak keveset. A kérdés az, hogy hol húzzuk meg a határt. Sajnos, erre a kérdésre nem adható egyszerû válasz. Egyáltalán nem javasolt alkoholos italokat inni, ha valaki tudja, hogy az alkohol problémát okoz nála vagy ha bizonyos gyógyszereket szed. Azok a nõk, akik terhesek vagy szeretnének teherbe esni, jobban teszik, ha egyáltalán nem isznak szeszes italt, a veszély ugyanis túlságosan nagy. Vizsgálatok igazolták, hogy az alkohol közvetlenül befolyásolja a reakciókészséget és a teljesítményt. Ezért nyilvánvalóan ajánlatos tartózkodni tõle, ha valaki vezet, sportol, dolgozik vagy tanul.

Mi a másnaposság?

A másnaposság azt az általános rossz közérzetet jelenti, ami az alkohol fogyasztását követi. A konkrét tünetek: fejfájás, hányás, szomjúság, rossz szájíz, kábultság és izzadás. A másnaposság tünetei csak akkor jelentkeznek, ha valaki túl sokat ivott. Elkerülése rendkívül egyszerû: ne igyunk, vagy csak keveset. Ha valaki mégis iszik, akkor feltétlenül evés után tegye. Telt gyomornál ugyanis az alkohol lassabban halad át a beleken, és szívódik fel a vérbe.

Mit tehetünk egészségünkért?

A hosszú ideig tartó alkoholfogyasztás – még akkor is, ha csak alkalmi alkoholfogyasztásról van szó – károsíthatja egészségünket. A szervezetbe jutó alkohol lebontását végzõ máj csak egy meghatározott mennyiséget képes feldolgozni, így a vér által a különbözõ szervekbe eljutó anyagok bizonyos idõ után súlyos szervi károsodásokat okozhatnak. Nem feltétlenül kell mértéktelen alkoholfogyasztás ahhoz, hogy valaki károsítsa egészségét. Az alkalomszerû tartós alkoholfogyasztás szintén okozhat különbözõ egészségügyi problémákat. Nagyon gyakran különbözõ panaszaink hátterében az alkohol okozta elváltozások állnak. Ha valakinek hosszú ideje van gyomorégése, sokszor érzi úgy, hogy emésztése nem megfelelõ, ha puffadtságról vagy teltségérzésrõl panaszkodik, akkor nem csak emésztõszervi megbetegedésekre, hanem az alkohol okozta májkárosodás közvetett hatásaira is gondolni kell. Ha valaki már régen panaszkodik fáradtságról, úgy érzi, hogy nincs meg a régi életkedve, sokszor fáradékony, esetleg kissé depressziós vagy éppen nyugtalan, akkor általában ezeket a tüneteket idegrendszeri okokra vezetjük vissza. A neurológiai panaszok mögött azonban szintén állhatnak alkoholos májkárosodás okozta közvetett hatások.

Nagyon fontos, hogy az ilyen tünetek jelentkezése esetén felkeressük háziorvosunkat, és a panaszaink mellett mindenképpen tájékoztassuk alkoholfogyasztási szokásainkról is.

A felsorolt tünetek - amennyiben alkoholos eredetûek - az alkoholfogyasztás elhagyásával rendszerint mérséklõdnek vagy teljesen megszûnnek.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!