2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Téli baba receptek

Téli baba receptek
Télen a legnehezebb az anyukák dolga, ha szeretnének friss alapanyagokból készült fõzelékeket adni a babáknak, hiszen ilyenkor kisebb a választék szezonális zöldségbõl, gyümölcsbõl. Ehhez gyûjtöttem össze néhány receptet.

Gyümölcsös dara, zöldséges-húsos rizs, paradicsomos húsgombóc, sült alma, sült sütõtök, sárgaborsófõzelék és még sok más finomság vár a babánkra az elkövetkezendõ pár receptben. Jó étvágyat!
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk, a burgonyát megtisztítjuk, apróra kockázzuk, az édesköményt vékony csíkokra szeljük. Az egészet kevés vizben kis tûzön, fedõ alatt kb. 30 perc alatt megpároljuk, majd pürésítjük.

7 hónapos kortól kevés olívaolajat tehetünk a zöldségek alá a pároláshoz és fehérrépát is hozzászelhetünk. 8 hónapos kortól zeller is kerülhet bele.

Gyümölcsös dara (7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 4 evõkanál kukoricadara, annyi víz, amennyit felvesz, 1 alma, 1 banán, kevés fahéj

A darát vízben puhára és pépesre kell fõzni, majd az almával és a banánnal összeturmixolni, kevés fahéjjal ízesíteni, laktató gyümölcsös csemege. Az alma édesebb és könnyebben turmixolható, ha a sütõben héjastól megsütöd és utána turmixolod hozzá a többihez.

Zöldséges-húsos rizs (7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2 evõkanál rizs, 1 szál sárgarépa, néhány szál petrezselyem, negyed pulykamell, 8 hónapos kortól 1 kicsi zellergumó, olívaolaj, negyed vöröshagyma

A rizst fõzd puhára a répával és a kockára vágott hússal (8 hónapos kortól elõször az olajon pirítsd a vöröshagymát, majd tedd rá a rizst és ha megpirult, akkor öntsd fel vízzel), a végén add hozzá az apróra vágott petrezselymet majd turmixold össze.

Néhány téli étel, amit a családnak készítesz és amibõl a baba is kaphat:

Vadas - a szószt kevés hússal turmixolva már 8 hónapos kortól kaphatja a baba, a zsemlegombócot csak 9 hónapos kortól

Húsleves - a répát, burgonyát és a húst turmixolva már 6 hónapos kortól adhatod, a levet és a fehérrépát 7 hónapos kortól, a karalábét és a zellert 8 hónapos kortól, a tésztát csak 9 hónapos kortól.

Paradicsomos húsgombóc - A szószt 8 hónapos kortól adhatod a krumplival és a gombóccal összenyomkodva.

Sült alma, sült sütõtök - mindkettõ 6 hónapos kortól adható, ha nem tettél hozzá cukrot vagy mézet, tehát csak magában sült

Lencseleves, bableves - A lencse és a bab puffaszt, ezért 9 hónapos kortól érdemes megkínálni vele a kicsit. A füstölt húst ne kapja a levesbõl a baba, csak a zöldségeket.

Tökfõzelék - rántás nélkül tejföllel habarva 8 hónapos kortól adható, rántással 10 hónapos kortól

Sárgaborsófõzelék - a párolt sárgaborsó 8 hónapos kortól adható, a fõzelék csak 10 hónapos kortól

Borsófõzelék - a párolt borsó pépesítve rántás nélkül 7 hónapos kortól adható (de puffadást okozhat, ezért érdemes átpasszírozni), rántással 10 hónapos kortól adjuk

Halászlé - ha nem csípõs 8 hónapos kortól adható, ügyelve a szálkákra, és tésztát ne adjunk 9 hónapos kor elõtt.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!