2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Mérgezett húsok a szupermarketekbõl!

Mérgezett húsok a szupermarketekbõl!
A szupermarketek húspultjait személve talán meg sem fordul a fejünkben, mi mindenen mennek keresztül a nyersanyagok, mígnem gusztusos külsejû, hetekig eltartható felvágottak, kolbászok, és húsok formájában kosarunkba, majd tányérunkra kerülnek.

Jóllehet, a tartósítószerek és az egyéb élelmiszeradalékok jelenléte köztudott, veszélyeikkel a vásárlók többsége egyáltalán nincs tisztában.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A különféle antibiotikumok, szteroidok és nyugtatók maradványainak jelenlétére és egyéb szennyezõdésekre pedig egyáltalán nem gyanakszunk, holott ezekre is akad példa. Cikkünkben számba vesszük a húsokkal és húskészítményekkel kapcsolatban felmerülõ, leggyakoribb veszélyforrásokat.

A vegyszerek közül a tartósításra használt nitrit jelenti a legfõbb kockázatot. Ez a már kis mennyiségben is igen mérgezõ anyag korábban többször tiltólistára került. Bár több haláleset is a számlájára írható, felhasználását korlátozott mennyiségben ugyan, de újra engedélyezték. Alkalmazásának elsõdleges célja a botulizmus – ismertebb nevén kolbászmérgezés –, valamint a baktériumos romlás kiküszöbölése, ugyanakkor a húsipari termékek kellemes színének és ízének kialakításában is szerepe van.

A tartósítószerek mellett számos egyéb adalékanyag elõfordul a különféle felvágottakban és húskészítményekben. Nagyobb kockázatot jelentenek a stabilizátorként alkalmazott foszfátok (E450-E453), amelyek felboríthatják szervezetünk foszfát-kalcium egyensúlyát, akadályozhatják a kalcium felvételét, elõsegítve ezzel a csontritkulás kialakulását. Gyakori adalék még a kínai étterem szindróma kiváltójaként elhíresült nátrium-glutamát (E621), amely az arra érzékenyeknél kellemetlen mellékhatásokat (levertséget, fejfájást, mellkasi fájdalmakat stb.) okozhat. Az összetevõk között szereplõ különféle színezékek (pl. E120) és aromák esetenként ugyancsak allergiát válthatnak ki. A csomagolóanyagokkal kapcsolatban is problémák merülhetnek fel, ugyanis a bennük visszamaradt rákkeltõ vinilklorid és akrilnitril elszennyezheti a terméket.

Egyes húskészítmények esetén az atka-fertõzöttség ellen használható etiléndioxid alkalmazására szintén akad példa. Ez a vegyszer erõsen mutagén és karcinogén hatású. Eddig csupán azért nem került tiltólistára, mert bizonyos termékek esetén nincs más olyan adalék, amivel helyettesíthetnék.

A húsokban az állattartás során használt takarmányadalékok (pl. szintetikus aromák), antibiotikumok, nyugtatók és anabolikus hormonok maradványai is jelen lehetnek. Sõt, korábban arra is akadt példa, hogy a hozam növelésének érdekében az állatokat illegális hormonkészítményekkel kezelték.

A különféle mikotoxinok (penészgombák által termelt mérgek) ugyancsak potenciális veszélyt jelentenek. Ezek a szennyezett növényekbõl készített takarmányok útján juthatnak az állatokba. Bár az elfogyasztott mennyiség nagyobb része kiürül az állat szervezetébõl, a húsban és a májban kimutatható mennyiségben megmaradhat. Szennyezett táplálék révén az állatok szerveibe és húsába nehézfémek is kerülhetnek. Ezek nagyobb része a belsõségekben, különösen a májban és a vesében halmozódik fel. Veszélyesek lehetnek a növényvédõ szerek is, hiszen a peszticid-maradványok elraktározódnak az állatok testében (különösen a zsírban).

Noha ezek a szennyezõdések a húsfogyasztás esetén is kockázatokat jelentenek, elsõsorban egyéb élelmiszerek útján juthatnak az emberi szervezetbe. (Bár meg kell jegyeznünk, hogy egyes kutatók szerint az állatok zsírjában több mint tízszer annyi vegyszer halmozódik föl, mint amennyi a növényeken található.) A mikotoxinok pl. a gabonafélék (leginkább a lefejtett korpa) és a külföldrõl érkezõ magvak (pisztácia, mogyoró) esetén jelentenek kockázatot. A nehézfémek a szennyezett talajból és vizekbõl származó növényekben és halakban vannak jelen nagyobb mennyiségben. A különbözõ növényvédõszerek és mûtrágyák mérgezõ maradványainak fõ forrásai pedig a primõr zöldségek.

Láthattuk, hogy a húsokkal és húskészítményekkel kapcsolatban számtalan veszély felmerülhet. A kockázatokat hatékonyan csökkenthetjük, ha mellõzzük a feldolgozott készítmények (felvágottak, kolbászok, kenõmájasok stb.) fogyasztását, illetve ellenõrzött bio termékeket vásárolunk. Amennyiben mégis a „hagyományos” húskészítményeket választjuk, igyekezzünk olyat venni, amelyik minél kevesebb fajta mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Kerüljük a jórészt vágóhídi hulladékból készített párizsi, valamint az egyéb silány felvágottak fogyasztását: lehetõleg csak sóval és füsttel tartósított „nyers” sonkát vásároljunk!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!