2024.04.25. - Márk

Gulyást fõztek az olasz szakácstanulók

Gulyást fõztek az olasz szakácstanulók
Bár a paprikát ismerik, a magyar õrlemény ízessége minden várakozást felülmúlt; a csípõs és az édes verzió, illetve annak gyakori alkalmazása elbûvöli az olasz ízlelõbimbókat. Errõl gyõzõdtek meg a napokban Szegeden az olaszországi Serramazzoniból érkezett, vendéglátást tanuló diákok.

A száz nebuló a Leonardo-program keretében érkezett a dél-alföldi városba, hogy a magyar konyha tudományát a "tett színhelyén", azaz a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tankonyhájában sajátítsa el.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

- Melyik volt az az étel, amelyrõl már korábban hallottatok és szerettétek volna megtanulni az elkészítését?

- A gulyás! - válaszolta egybehangzóan két beszélgetõpartnerünk, Andrea Pezzullo és Nicholas Melotti.

- Honnan tudtátok, hogy ez magyar étel?

- Otthon az édesanyám szokott ilyet készíteni, de persze az egészen más. Itt most megtanuljuk az igazi magyar gulyás készítését, úgyhogy mostantól én fõzöm majd – bizonygatta Andrea.

Nicholas még soha nem evett gulyást, de sokat hallott már róla.

- Hogy ízlenek a magyar ételek?

- Nagyon! A magyar szakácsok sokkal több fûszert használnak, így különlegesebb ízt kapnak készítményeik. Bár a vendéglátóinknak köszönhetõen során sok mindent megkóstoltuk, a gulyás mindennél finomabb volt. A többi ételrõl, melyeket most megismertünk, akkor hallottunk elõször, amikor tanárainkkal készülni kezdtünk az útra. Így eddig még nem tudtuk mi az a paprikás vagy a lecsó.

- Szerintetek miben legnagyobb a különbség a magyar és az olasz konyha között?

- A levesek és a tészták terén – állítják a fiatalok. - A magyarok sok finom levest tesznek az asztalra, de a tészták azért egy olasz számára hiányoznak – tette hozzá Andrea.

- Magyarországról mit tudtatok korábban?

- Szinte semmit. Nem jártunk itt korábban, sõt alig hallottunk valamit az itt élõ emberekrõl, de nagyon tetszik minden. A város szépsége lenyûgözõ, az emberek nagyon nyitottak és kedvesek. Biztos, hogy visszatérünk még az országba és a városba is - ígérték.

A nagyon magas színvonalon oktató olasz vendéglátó iskolával a szegedi intézmény 2003-ban került kapcsolatba. A Modena mellett található iskola, egy bentlakásos oktatási központ, mely szigorú rendet követel a fiataloktól. Az elsõ két évben a tradicionális olasz konyhát ismerik meg a tanulók, a következõ két évben pedig a nemzetek ételei kerülnek a tananyagba. A kapcsolatfelvételt követõen elõször 2005-ben érkezett ötvenfõs csoport az itteni tankonyhába, most, pedig száz fiatallal érkeztek a pedagógusok, hogy a helyszínen tanulják meg az ételek elkészítését.

A tipikus magyar ízekért jöttünk, azt kívántuk megkóstolni és elkészíteni. Meg megtudni azt, hogy mitõl magyaros ízû a gulyás és a pörkölt. Mibõl, mennyit, milyen arányban tartalmaznak az ételek.

- Mennyire népszerû a magyar konyha Olaszországban?

- Ismernek néhány magyar ételt, de nem túl népszerûek, mert kevesen fõzik azokat. Persze az innen származó alapanyagok, mint például a Pick szalámi vagy az õrölt paprika nálunk is nagyon kelendõ, de a fûszerek adagolását azért látni kell. És amit a fiatalok is említettek: a gulyás jut eszébe mindenkinek, ha magyarosat szeretne készíteni.

- A korábbi csoport mennyire tudta alkalmazni a Szegeden tanultakat?

- Mivel teljesen más ízek vannak, az arányokra odafigyelve már otthon is el tudták készíteni azokat az ételeket. Elsõsorban a leveseket, melyeket a Dél-Alföldön megtanultak. A tapasztalatok kitûnõek - tette hozzá az elégedett fõszakács.

A diákok mindkét látogatás során megismerkedtek a hagyományokkal és a szegedi kultúrával, az itt élõ emberek szokásaival, a várossal és környékével is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!