Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttmûködésében 1995-ben kezdõdött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nõ étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
"A férfiak halálozásának 11 százaléka, a nõk halálozásának 16 százaléka megelõzhetõ lenne (ebben az életkorban), ha a vörös húsok fogyasztását lecsökkentenék az alsó ötöd mennyiségére" - mondta Rashmi Sinha, a tanulmány vezetõje. Az amerikai kormány szakértõi most az alapvetõen növényi táplálkozást javasolják: sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiõrlésû gabonát.
A húsipar tévesnek találja a tanulmány következtetéseit, képviselõjük szerint a hústermékek hozzátartoznak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.