2024.03.29. - Auguszta

A vörös hús fogyasztása növeli a halálozási kockázatot

A vörös hús fogyasztása növeli a halálozási kockázatot
Washington - Azoknak, akik több vörös vagy feldolgozott húst esznek, nagyobb a halálozási kockázatuk - állapította meg egy nagyszabású követéses amerikai tanulmány, melynek eredményét hétfõn tették közzé az Archives of Internal Medicine címû szaklapban.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttmûködésében 1995-ben kezdõdött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nõ étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A vizsgálatban résztvevõk kérdõíveket töltöttek ki egyebek közt arról, hogy mikor, mennyi és milyen húst fogyasztottak. Öt csoportba osztották az embereket aszerint, mennyi vörös húst ettek. 1995 és 2005 között a tanulmány résztvevõi közül összesen 47 976 férfi és 23 276 nõ halt meg. A legfelsõ ötödbe tartozók kockázata a halálra minden okból, így szívbetegségben és rákban is nagyobb volt, mint az alsó ötödé.

"A férfiak halálozásának 11 százaléka, a nõk halálozásának 16 százaléka megelõzhetõ lenne (ebben az életkorban), ha a vörös húsok fogyasztását lecsökkentenék az alsó ötöd mennyiségére" - mondta Rashmi Sinha, a tanulmány vezetõje. Az amerikai kormány szakértõi most az alapvetõen növényi táplálkozást javasolják: sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiõrlésû gabonát.

A húsipar tévesnek találja a tanulmány következtetéseit, képviselõjük szerint a hústermékek hozzátartoznak az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!