2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Egészségesen is lehet torkoskodni

Egészségesen is lehet torkoskodni
Budapest - A sötét csokoládé az emberiség egyik legrégibb gyógyszere, mert biológiailag értékes, nagy flavonoidtartalmú kakaóbabból készül - hangzott el csütörtökön az "egészségvédõ csokoládé", egy új magyar innováció budapesti bemutatóján, melyen szakemberek elemezték a csokoládé kedvezõ élettani hatásait.

Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az olasz Moli-Sani projekt eredménye szerint az étcsokoládét kedvelõk vérében 17 százalékkal volt kisebb egy gyulladást jelzõ vegyület, a CRP koncentrációja, mint a kontrollcsoportban lévõ embereknél. A szívgyógyász megemlítette a Panamában élõ kuna indiánok példáját, akik körében nincs magas vérnyomás, aminek hátterében nem találtak genetikai okot. Kiderült azonban, hogy naponta több pohár házilag készült csokoládét isznak, ám ezt a szokást a nagyvárosba költözõk - akiknél megjelent a magas vérnyomás betegség - nem folytatják.

A flavonoidokban dús csokoládé növeli az agyi vérellátást is, theobromin tartalma miatt köhögéscsillapításra alkalmazható, valamint hangulatjavító hatása is közismert. Lengyel Margit klinikai farmakológus elmondta, hogy a csokoládét külsõleg alkalmazva hatóanyagai puhítják és hidratálják a bõrt, ezért terjed a "ne csak egye, kenje is" megközelítés.

"A hagyományos feldolgozás alatt sajnos kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentõs részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserûek" - emlékeztetett az innovatív csokoládét gyártó gyöngyösi cég vezetõje, Godó Tamás. A kakaóbab fermentálása, szárítása, pörkölése során a hatóanyagok 90 százaléka elvész, megsemmisül. A boltok polcain jelenleg található csokoládék az így feldolgozott kakaóból készülnek, nagymennyiségû finomított cukrot és adalékanyagokat tartalmaznak, kalóriatartalmuk magas. Az új antioxidáns-csokoládéban más fekete csokoládékhoz képest 5-8-szoros a hatóanyag tartalom, emellett mangosteen gyümölcskoncentrátumot és mézkivonatot is tartalmaz - tette hozzá Godó.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!