Matos Lajos szívgyógyász emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években számos tudományos vizsgálat igazolta a sötét csokoládé ereket védõ, véralvadást gátló és vérnyomáscsökkentõ hatását.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A flavonoidokban dús csokoládé növeli az agyi vérellátást is, theobromin tartalma miatt köhögéscsillapításra alkalmazható, valamint hangulatjavító hatása is közismert. Lengyel Margit klinikai farmakológus elmondta, hogy a csokoládét külsõleg alkalmazva hatóanyagai puhítják és hidratálják a bõrt, ezért terjed a "ne csak egye, kenje is" megközelítés.
"A hagyományos feldolgozás alatt sajnos kifejezetten az a cél, hogy a hatóanyagok jelentõs részét megsemmisítsék, mivel azok igen keserûek" - emlékeztetett az innovatív csokoládét gyártó gyöngyösi cég vezetõje, Godó Tamás. A kakaóbab fermentálása, szárítása, pörkölése során a hatóanyagok 90 százaléka elvész, megsemmisül. A boltok polcain jelenleg található csokoládék az így feldolgozott kakaóból készülnek, nagymennyiségû finomított cukrot és adalékanyagokat tartalmaznak, kalóriatartalmuk magas. Az új antioxidáns-csokoládéban más fekete csokoládékhoz képest 5-8-szoros a hatóanyag tartalom, emellett mangosteen gyümölcskoncentrátumot és mézkivonatot is tartalmaz - tette hozzá Godó.