A mikrohullámú sütõk "veleszületett" rendellenességére még nincs gyógymód: nem melegítenek egyenletesen, de a grillezõsök még kevésbé, mint a hagyományosak - állapította meg egy átfogó európai uniós teszt, amelynek során a hagyományos és a grillezõ funkcióval ellátott, kombinált készülékeket egyaránt vizsgálták. A Kosár, a fogyasztók magazinja hétfõn tájékoztatta a recept.zug.hu szerkesztõségét a teszt eredményérõl.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Szükség van az étel kevergetésére melegítés közben, kis pihentetésre a melegítés befejeztével, és az is megesik, hogy vissza kell tenni az ételt még néhány percre. Azaz rövidebb ideig ugyan, de állandó felügyeletet igényel az ilyen melegítés: "akárcsak a sparheltnél".
Ezen mit sem segít, hogy egyes készülékek sci-fibe illõ intelligenciával rendelkeznek: ha megadja valaki a gépnek az étel jellemzõ alkotórészeit és tömegét, akkor ennek megfelelõ ideig és intenzitással melegít, ez azonban többnyire még mindig kevés az optimális, egyenletes hõmérséklethez.
Az is elõfordul - mondta munkatársunknak Geri Ádám tesztszerkesztõ - hogy az edény már forró, de a leves hideg, sõt az étel egyes részei forrók, más részei csak langyosak, ami újabb kevergetést és melegítést igényel.
E problémán tehát nem segítenek a kényelmi és egyéb plusz szolgáltatások. Azaz a 40-50 ezer forintos kombinált sütõk - sõt még a 220 ezer forintos csúcsmodell és a jól csengõ márkanév - sem garancia a profi melegítésre, márpedig az emberek jó része legtöbbször erre a funkcióra használja a készüléket, legyen az hagyományos vagy grillezni is tudó csodamasina.