Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
- Személyes tapasztalatom - mondja Pados doktor -, hogy ha néha moziba megyek, a büfé elõtt kígyózó sorokba ütközöm. A gyerekek, fiatalok tolonganak a cukros, egészségtelen üdítõkért, a ma annyira divatos, ragacsos, olajjal átitatott cukros, vagy sós popcornért, ami még köszönõ viszonyban sincs gyerekkorunk hajdani kedvelt pattogatott kukoricájával. Nagy zacskókkal ülnek be a nézõtérre és egész filmvetítés alatt majszolják az étrendi szempontból rendkívül káros nassolni valót.
Elhízás okozta világválság fenyegeti az emberiséget a szakember szerint. A szív - és érrendszeri bajok, a magas vérnyomás, a veseelégtelenség, a mozgásszervi betegségek, az érelmeszesedés és egy egész sor más kór melegágya az egészségtelen táplálkozás. A felesleges kilók leadása sokkal nehezebb, mint a plusz kilók felszedése, és csak hosszú, türelmes együttmûködéssel, beteget, és orvost egyaránt próbára tevõ terápiával hozható egyensúlyba a szervezet.
- Könnyebben könnyebb az élet - állítja a doktor, és éppen ezért mindenképpen azt javasolja, hogy gyerekkorban kell megfelelõ mintát mutatni az egészséges táplálkozásra.
Ezt az álláspontot vallja Henter Izabella dietetikus is, a Magyar Dietetikusok Szövetségének fõtitkára.
- Az iskolaorvosoknak minden évben 34 szempont szerint kell elkészíteniük jelentésüket a gyerekek egészségi állapotáról. E szempontok között 14 a táplálkozás helytelenségével, az elhízással foglalkozik. Ez is jelez valamit - mondja. - Kiderül többek között, hogy amíg az ötéves gyerekeknek mindössze 1 százaléka, a tízéveseknek már 14 százaléka szenved valamilyen táplálkozással összefüggõ betegségben.
A közétkeztetés - sajnos - kevés kivételtõl eltekintve nem ad megfelelõ mintát az egészséges étkezésre, sokkal inkább az olcsóbb és laktatóbb étkekre helyezik a hangsúlyt. A gyerekek fele általános iskolában még a menzán étkezik, de középiskolában már csak minden tizedik veszi igénybe ezt a fajta étkeztetést. És hol esznek a többiek? Vagy hoznak otthonról hideget, vagy a büfékben, gyorséttermek mûkosztjain élnek, holott a felmérések szerint pedig igényelnék a párolt zöldség köreteket fõzelékek helyett, leginkább a választható és változatos koszt mellett teszik le voksukat. Még a tálalás, a tiszta terítõ, a megfelelõ tálcák, evõeszközök, a személyzet tisztasága is elhangzik részükrõl, jogos igényként.
A dietetikus szerint a betegségek fele, harmada életmódváltással megelõzhetõ lenne. Igen lényeges, hogy a felnõtt világ mit közvetít a gyerekeknek, milyen táplálkozási mintát kapnak. Már az általános iskolákban oktatni kellene táplálkozási ismereteket, hogy a gyerek idõben rájöjjön, az egészséges étek is lehet finom, jóízû.
- A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szóban elmondott bölcsességek kevésbé hatékonyak, mint a gyakorlat. Ahol nem csak beszélnek az egészséges étkezésrõl, hanem beszereztek alma automatát az iskolában, vagy ingyen zöldség-gyümölcs rágcsálnivalóval kínálják a gyerekeket, ott sokkal nagyobb az igény az egészséges táplálkozásra.
A gyereket meg kellene tanítani arra, amire ma még a legtöbb felnõtt sem figyel. Nem csak ára van az élelmiszernek, számtalan jelölése, összetételérõl, frissességérõl, adalékanyagairól és így tovább! Azt, hogy mennyire egészséges egy élelmiszer a vásárlóknak csak 14 százaléka figyeli, 56 százalék nem, 30 százalék pedig mindentõl függetlenül azt veszi meg, amit szeret - összegzi a tapasztalatokat Henter Izabella.
A gyerektõl nem várható el, hogy naponta figyelje a testtömeg indexét, testsúlyát, tisztában legyen az INBÉ-vel, vagyis a napi energia-bevitel értékével. De az igenis megtanítható, hogy a bevitt és a felhasznált energiát egyensúlyba hozza szervezetében, helyes táplálkozással, életmóddal és sok mozgással. Ha ezt sikerül elérni, akkor kevesebb lesz az esztétikailag kifogásolható, és orvosilag kezelésre szoruló túlsúlyos, elhízott felnõtt, kevesebb esélye lesz több súlyos betegségnek, a ma sokakat fenyegetõ ráknak is.