A csirke, a hal és a királyrák, a világ elsõ gasztronómiai thrillerének nevezett spanyol dokumentumfilm premierjével.
Az idei Top 10-ben van francia, olasz és orosz ételeket kínáló vendéglõ is.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A éttermi kalauz 2005-ben hirdette meg elõször a budapesti vendéglõk versenyét, amelybe 2007-ben vidékiek is bekapcsolódtak. A verseny célja a hazai étteremkultúra nemzetközi szintre emelése és a vendéglátás minõségének javítása. 2005-ben és 2007-ben az olasz ételeket kínáló Fausto,s bizonyult a legsikeresebbnek, míg 2006-ban a francia ihletésû Lou Lou.
A zsûri tagjai nemcsak kulináris szempontok alapján döntenek, hanem figyelembe veszik a hely küllemét, az ételek és italok választékát, a személyzet felkészültségét, a tisztaságot is.
José Luis López-Linares rendezõ - aki Carlos Saura operatõreként írta be magát a filmtörténetbe - a gasztronómia legrangosabb világversenyére, a Bocuse d,Or-ra készülõ spanyol mesterszakácsról, Jesus Almagróról forgatott emberileg és szakmailag is izgalmas filmet. A filmben híres sztárszakácsok segítségével pillanthat bele a nézõ a gasztronómia felsõ régióinak nemzetközi világába.
A fõszereplõ és segítõje, Pedro Larumbe az alkotás premierje alkalmából Magyarországra látogatott. Részt vettek az Év Legjobb Éttermének kijáró díj kihirdetésén a Gerbeaud Házban csütörtökön este, ahol Almagro adta át az elsõ helyezettnek, a Bock Bisztró vezetõjének, Bíró Lajosnak a kitüntetést.
Az esemény alkalmából bemutatott spanyol filmnek azért A csirke, hal és királyrák a címe, mert világ legjobb szakácsainak kétévenként megrendezett versenyén - amely olyan, mint a sportolóknak az olimpia - az elõre megadott alapanyagokból kell megalkotni egy ételsort, és ezt 2007-ben a halibutra (egy halfajta), a híres bresse-i csirkére és a királyrákra alapozták.
A díjátadó gálán a legjobb 10 magyar étterem séfjei szinte megismételték a filmet, legalábbis olyan szempontból, hogy az abban megadott három alapanyagból kellett megkomponálniuk az esti gálavacsorán felvonultatott ételkölteményeiket, tisztelegve a világ egyik legjobb szakácsának tartott Jesus Almagro elõtt.