Budapest - Január környékén, a hideg és sötét idõszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szõlõbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje.
Az egyik legnagyobb magyarországi szõlõbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedût préseljenek belõle.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Akkor lehet csak szüretelni, ha a hõmérséklet tartósan fagypont alá süllyed, és a szüret idõpontjában ott is marad. Ezért legjobb éjszaka kezdeni a bogyók begyûjtését - tudta meg szerkesztõségünk a pincészet kommunikációs vezetõjétõl, Iványi Emesétõl.
Ilyen hidegben szinte "Michelin-babának" öltözve, bányász fejlámpával fognak neki a szüretnek.
A többségében olaszrizling és cabernet franc szõlõ szüretelése szó szerint kesztyûs kézzel történik majd szombat éjjel 1 órakor, egyrészt a hideg miatt, másrészt mert a fagyott bogyókkal óvatosan kell bánni.
A madarak étvágyától és az idõjárástól nagyban függ, hogy készülhet-e jégbor egy adott évben - mondta a recept.zug.hu szerkesztõségének Ipacs Szabó István borász - tavaly például olyan meleg volt télen, hogy nem palackozhattak jégbort.