A desszert kapjon fõszerepet! - állítja az egyik magyar gasztronómiai magazin. A cukrászok ugyanis megelégelték, hogy a séfek mögött kullogjanak, és azt szeretnék, ha a hagyományos "édesség" fogalma végképp eltûnne.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Mintha csak egy avantgárd színházban lennénk. A desszertet hatalmas - lehetõleg nem köralakú - tányéron tálalják mindig nagyon látványosan, extravagánsan. Az adagok kicsik, az alapanyagok felismerhetetlenek.
A közelmúltban New Yorkban desszertbár is nyílt, (tehát nem étterem vagy édességbolt) ahol az egész menüsor úgynevezett desszertekbõl áll, de nem kell a megszokott nassokból: üdvözlõfalatként kanálnyi lágy zöldcitromzselé érkezik, rajta csillagánizsfagylalt. Majd légies hófehér túróhab úszik a jéghideg tej tetején. Ezután barnacukros pannacotta következik szõlõszörbettel. Negyedik a sorban a birsalmapuding mártással, tetején ázsiai nasikörteforgácsok, valamint meleg csokoládépite, rózsaborsfagylalttal és portói redukció, azaz beforralt portói bor.
A desszertek között feltûnik a sajt, a tofu, a szezámmag, a csemegekukorica, a babpüré - fõleg az ázsiai konyha alapanyagai - és olyan fûszerek, mint a bazsalikom vagy a kardamom - számol be a szakmai magazin.
A magyarországi luxuséttermek között is van már néhány, amely alkalmazza a dekontruktivista technológiát, és amely meredeken el akar térni az eddigi desszerthagyományoktól. Mindez elõreláthatólag megmarad egy szûk körben, hiszen nagyüzemi termelésre még alkalmatlanok ezek a míves, drága "tányérok" - ahogyan a cukrászok hívják a desszerteket.