A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A legnagyobb egyezés azzal kapcsolatos volt, hogy az ilyen éttermekben gyorsan lehet megkapni és bekapni az ételt. A vizsgálat résztvevõinek 92 százaléka tette elsõ helyre ezt a választ. Könnyû odajutni: ezzel is egyetértett a megkérdezettek 80 százaléka. Harmadik helyre az a vélemény került, hogy az emberek szeretik a gyorséttermek ételeinek ízét: 69 százalék.
Ezek az étkezõhelyek olcsók - ezt mondta 64 százalék. "Nem érek rá fõzni" - az étteremláncokat kedvelõk 53 százaléka ezzel magyarázta, miért eszik gyakran ilyen helyen. A kamaszok és felnõttek fele azért megy oda, mert ezzel kényezteti magát. "Nem szeretek a konyhában dolgozni" - írta 44 százalék.
A válaszok 42 százaléka úgy szólt, hogy azért jár rendszeresen ilyen étterembe enni, mert a barátai és családtagjai is ezt szeretik, 33 százalék szerint pedig itt lehet társadalmi életet élni. "Ilyen helyen sok, tápláló ennivalót adnak" - ezzel az állítással már csak minden ötödik résztvevõ tudott egyetérteni. Az utolsó, 11. helyre az a vélemény került, hogy "Az ilyen éttermek szórakoztatóak, itt jól lehet mulatni" - ezt csak a vizsgált személyek 12 százaléka vallotta.