Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A folyóirat az Egyesült Államokban, az ohiói Állami Egyetemen kutató Steven Clinton táplálkozástan professzort idézi, aki szerint ez a példa is igazolja, hogy a nyers zöldségek fogyasztása távolról sem garancia a karcsúnak maradásra. Nagyon sok függ az ételek elkészítési módjától is. Mivel a vegetáriánus ételeket is fel kell melegíteni és fogyaszthatóra kell puhítani, arra többféle megoldást is alkalmaznak az elhízástól tartók. Saját - és más hasonló intézmények - vizsgálatai alapján azt állapította meg, hogy szinte zöldség- és gyümölcsféleként változik azoknak a tápanyagaikat megtartó módon való elkészítése. A legtöbb tápanyagot a fõzés, aztán a kuktában gõzölés távolítja el, a legkevesebbet a mikrohullámú melegítõben elõkészítés.
Másfélezer amerikai fõiskolai hallgató megkérdezésébõl pedig azt derítették ki, hogy míg kamaszkorukban hittek a természetes ételek egészséget megtartó hatásában, s ezért inkább a gyümölcsöket és zöldségeket részesítették elõnyben, húszévesen már elsõsorban a jóízû ételeket kedvelték.
A kutatók külön felhívják a figyelmet arra, hogy a vegetáriánus koszt unalmasságát enyhítõ mûhúsokban, például hizlaló anyagokat nem tartalmazó virslikben, szalámikban nagyon sok a só, ami viszont a vérnyomást fokozza.
Végeredményben az bizonyosodott be, hogy a minden igényt (a szervezet egészségesen tartása, az elhízás akadályozása, a szervezet szükséges anyagokkal ellátása, az ételek ízletesre elkészítése, az elõkészítés gyorsasága stb.) betartó táplálkozáshoz mindenkinek élelmiszer-vegyészeti ismeretekkel kellene rendelkeznie. Amellett a kímélõ koszt rendszerint anyagi többlet-ráfordításokkal is jár. S bár jó néhány közismert és tisztelt személyiség kifejezetten vegetáriánus, a mindenféle ételt fogyasztók között is szép számmal akadnak kilencven évet egészségesen és karcsúan megért embertársaink.