2024.04.18. - Andrea, Ilma

Sóból is megárt a sok

Sóból is megárt a sok
Ne sózzuk túl az ételeinket?!

Ha az USA lakói konyhasófogyasztásukat felére csökkentenék, évente 150 ezer amerikai halálát lehetne elkerülni az Amerikai Orvostársaság számításai szerint.

Mivel a napi sóbevitel háromnegyedét az emberek a készételekbõl, konzervekbõl, gyorséttermek ételeibõl kapják, mind az egészségügyi hatóságok, mind a társadalmi szervezetek az élelmiszeripartól várják a társadalom egészségét alapvetõen javító lépéseket.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Táplálkozással foglalkozó szakemberek a felnõtteknek naponta egy teáskanálnyi, 2300 milligramm só elfogyasztását javasolják, de például az amerikaiak ennek legalább a dupláját eszik meg. Nem véletlen, hogy a gyorsétteremláncoknak már régen javasolták: tüntessék fel a kiadott ételek kalória- és sótartalmát a csomagoláson.

Ma ezen a területeken világszerte tapasztalható változás, de a tényleges hatáshoz még mindig nem látszik elégségesnek. Az Amerikai Orvostársaság hangsúlyozza, hogy a McDonald's egyetlen sonka-tojás-sajt tálja 1250 milligramm konyhasót tartalmaz. Az Újvilágban azt is joggal nehezményezik, hogy ugyanazon élelmiszerlánc amerikai készítménye sokkal sósabb, mint az európai változat.

A McNuggets csirkefalat, a hasábburgonya és a Big Mac az amerikai McDonald,s éttermekben 46 százalékkal több nátriumot tartalmaz, mint az Egyesült Királyságban. Angolhonban már évek óta hatalmas vita folyik arról, hogy a sok sót a vásárlókba töltõ élelmiszeripari cégeket kemény sóadóval kell sújtani. Ráadásul senki sem vitatja, hogy az angol gyorséttermekben a közönség gyorsan megszokta a sótartalom csökkentését.

A szakemberek sokat idézik finn vizsgálatok eredményeit is. Ott 1970-ben rendelték el, hogy az élelmiszereken kötelezõ feltüntetni, ha a hivatalosan tanácsolt sótartalomnál több nátriumkloridot tartalmaznak. Azóta Finnországban a lakosság átlagos nátriumfogyasztása 30 százalékkal lett kisebb.

Északi rokonainknál az átfogó egészségügyi lépések eredményeként, melyeknek fontos része a sófogyasztás mérséklése, a vérnyomás is mérhetõen csökkent, a 65 évesnél fiatalabbak infarktus halálozása 75 százalékkal lett alacsonyabb és a várható életkilátás hat évet növekedett.

Az amerikai szakértõk azt is kiemelték, hogy a világ több országában - ilyen Új-Zéland vagy Írország - már sikerült a sófogyasztást törvényi úton csökkenteni, anélkül, hogy ez bárkinek ártott volna.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!