2024.04.25. - Márk

A jó szõlõ nem csak finom eledel, de csökkentheti a vérnyomást is!

A jó szõlõ nem csak finom eledel, de csökkentheti a vérnyomást is!
Nincs is jobb egy édes fürtnyi szõlõnél! A szõlõ fogyasztása csökkentette a vérnyomását és javította a szívmûködését az egyébként sós étrenden tartott kísérleti patkányoknak - közölték amerikai kutatók.

"Megállapításaink arra utalnak, hogy magában a szõlõben van valami, amely közvetlenül hat a szív- és érrendszeri kockázatra, nem csupán a gyümölcsfogyasztás már ismert elõnyös hatásáról van szó" - mondta Mitchell Seymour, a Michigani Egyetem kutatója, a Journal of Gerontology címû szaklap szerdai számában ismertetett tanulmány vezetõje.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A patkányok egy részének sós étrend mellett, másik csoportjának alacsony sótartalmú diéta kiegészítõjeként adták piros, zöld vagy kék szõlõ kivonatát, míg a kontrollcsoportba tartozó kísérleti állatok nem kaptak a szerbõl. 18 hét elteltével a szõlõkivonatot fogyasztó patkányok vérnyomása alacsonyabb volt, javult szívmûködésük, testszerte csökkentek gyulladásaik és a szívizom-károsodás kevesebb jelét mutatták, mint a sós étrenden, ám szõlõkivonat nélkül tartott kísérleti állatok.

A kutatók feltételezik, hogy a szõlõn kívül számos növényben megtalálható flavonoidok eredményezték az egészségvédõ hatást. Mára legalább négyezer különféle flavonoidanyagot ismernek a szakemberek, nagy mennyiségben vannak jelen például a zöldteában, kakaóban, paradicsomban, mandulában is.

A tanulmányt az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete (NIH) és a kaliforniai szõlõtermelõk is támogatták.

Együnk sok szõlõt!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!