2024.04.25. - Márk

Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is

Mibõl készül a kenyér?! - Vegyipari technológia a sütõiparban is
Predmerice nad Labem - A sütõiparban ma két egymással ellentétes irányzat uralkodik. Az elsõ esetében az élelmiszer-áruházak és a kisebb pékáruüzletek számára a lehetõ legegyszerûbb eljárással készítenek pékárut, általában búzalisztbõl. Az ilyen pékáru tetszetõs, és a legújabb élelmiszer-adalékok hozzáadásával kemencében sütik jól képzett szakemberek. A különbözõ adalékok segítségével "feljavított" gyorspékáru minõsége azonban különbözik azoktól a termékektõl, amelyeket hagyományos módon készítenek rozs- és búza-, illetve csak búzalisztbõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az utóbbi idõben nyilvánosságra kerültek olyan vélemények, amelyek szerint az ily módon készített, rövid szavatossági idejû pékáruk hozzájárulhatnak bizonyos súlyos betegségek kialakulásához. A másik irányzat esetében a pékáru hagyományos módon készül, mindenféle adalék hozzáadása nélkül, kizárólag élesztõ felhasználásával, folyamatos sütéssel. Ennél a módnál nagyon fontos a pontos adagolás. Az eredmény pedig a nagyon jó minõségû, hosszú szavatossági idejû, egészségre nézve biztonságos, enyhén savanykás, búza- vagy rozslisztbõl készült pékáru.

"Cégünk mindkét sütési módhoz gyárt berendezéseket. Az igaz, hogy az utóbbi idõben vita bontakozott ki az egyszerû módon, keverékbõl készített bizonyos pékáruk minõségérõl és az egészséggel kapcsolatos biztonságáról" - mondta Josef Mázl, aki Csehország legnagyobb, egyben a világ egyik vezetõ alagútkemence-gyártó cégének, a Predmerice nad Labem városában található J4-nek a társtulajdonosa.

A J4 fõleg alagútkemencék kifejlesztésével és gyártásával, illetve kulcsrakész sütõipari üzemek építésével foglalkozik 1994 óta. A társaság nemrég elkezdte a PRO FUTURO fantázianevû kemencék gyártását, amelyek esetében a sütõtechnológia teljesen automatikus, számítógép-vezérelt, és a pékáru 48 féle recept alapján készülhet. A cég gyakorlatilag a világ minden tájára szállít alagútkemencéket. Legjelentõsebb megrendelõi Kuvait, Brazília és a távol-keleti országok.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!