2024.04.20. - Tivadar

A cékla jótékony hatásairól - receptekkel

A cékla jótékony hatásairól - receptekkel
A népi gyógyászatban már régóta ismerik és alkalmazzák a céklát, többek között vérképzésre. Emellett méregtelenítõ és súlycsökkentõ hatású is. Mindemellett védelmet nyújt a rák több válfajával, fõként a gyomorrákkal szemben.

Bár a hagyományos orvoslás képviselõi egészen a múlt századig „nem vették komolyan” a céklát, ma már számos betegség esetén javasolják annak fogyasztását, kiegészítõ kezelésként. A cékla a benne lévõ B-vitaminnak és folsavnak köszönhetõen jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint a hámszövet és a nyálkahártya állapotára.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mindemellett gazdag antioxidáns C-vitaminban is. Nem kiemelkedõ mennyiségben, ám a szervezet számára a legoptimálisabban hasznosítható formában tartalmaz vasat is, így elõsegíti a vörösvértestek regenerálódását.

Különösen javallott a fogyasztása vérszegénység és leukémia esetén. Kálium- és kalciumtartalmából adódóan erõsíti az izmokat és a csontokat. A céklában lévõ növényi rost, a pektin serkenti az emésztést, illetve megköti az epesavakat, a zsírsavakat és koleszterint. Fogyasztásával kialakíthatjuk, illetve fenntarthatjuk a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Mindemellett e zöldség rákellenes hatása is ismert. A népi gyógyászatban a menstruációs fájdalmak és a változókori panaszok enyhítésére, valamint a pattanások, mitesszerek elmulasztására is használják.

A céklát többnyire savanyúságként vagy fõve fogyasztják. Mivel héjastul fõzzük, alaposan mossuk meg, és annyi vízbe helyezzük, hogy éppen csak ellepje! Ha a vízbe kevés cukrot teszünk, megõrzi sötétlila színét, ami már önmagában is étvágygerjesztõ. Kevesen tudják, hogy a cékla nem csak fõve, hanem sütve is finom, és persze egészséges táplálék.

Balzsamecetben pácolt cékla roston sütve:
Egy nagyobb edényben keverjük össze 1/3 csészényi balzsamecetet, 1 teáskanálnyi apróra vágott rozmaringot, 1 gerezd hámozott, szintén apróra vágott vagy zúzott fokhagymát, valamint 1/2 teáskanál provence-i fûszerkeveréket! Három közepes nagyságú céklát hámozzunk meg, vágjunk karikákra, majd a fenti mixtúrában pácoljuk legalább 20 percig! Közben gyújtsuk be a sütõt!

Tegyük a cékladarabokat a páccal együtt nagyobb alufólia-darabra, majd minél szorosabban csomagoljuk be vele! Helyezzük a csomagot az elõmelegített sütõ rácsára, és közepes lángon süssük 25 percig, illetve addig, amíg a cékla meg nem puhul! Vegyük ki a cékladarabokat a csomagolásból, és tálalás elõtt még helyezzük közvetlenül a rácsra 2–5 percig!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!