2024.04.25. - Márk

Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség
A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tudósító kérdésére - hogyan illeszkedik az édes csokoládéhoz a savas bor? - Csizmadia András elmondta, hogy ilyenkor nem savas borokat választani. Mindegyik csokoládéhoz másfajta bor az ideális, de többnyire édesebb nedûk.

A csütörtöki tájékoztatón számos márkás csokoládét és különlegesen finom bort társítottak össze. Egyes mérsékelten édes, könnyû fehér- és tejcsokoládék keverékének ízéhez a kevéssé édes muskotály való, a krémmel töltött kókuszgolyókhoz pedig az egzotikus, "nagy déli muskotályok".

A narancsos és chilis csokoládékhoz az édes kadarka "parádés citrusos savai", míg a sztracsatellás fehér csokikhoz és a mézes-mandulás tejcsokikhoz az ötputtonyos tokajik illenek.

A pralinés, maracujás és kókuszos ízesítésû csokikhoz tokaji cuvée-t választott a gasztrofilozófus. A kávés és diós töltelékû étcsokoládékhoz a karakteres érlelésû aszú aromás jegyei valók. A 70 százalékos kakaótartalmú csokoládé, konyakmeggy és marcipános konyakmeggyhez az érett portói a kiváló választás.

Egy 85 százalék kakaótartalmú csokoládé már egyáltalán nem édes, hanem maga a "férfias õserõ." - így jellemezte a gasztronómus ezt a csemegét - amelyhez szerinte szikár, száraz, de mégis behízelgõ, jó minõségû vörösbor kell, mondjuk egy teljesen beérett, bársonyos Merlot, ami töppedt szemeket is tartalmaz.

Az eseményen részt vett és felszólalt Matos Lajos orvosprofesszor, aki megerõsítette: komoly kutatások szerint mind a csokoládé, mind a bor élettani hatásai pozitívak. A csokoládé legfõbb alapanyagában, a kakaóban lévõ flavonoidok olyan antioxidánsok, amelyek védenek a szabadgyökök támadásai, ezáltal pedig a rák kialakulása ellen. A csokoládé - de csak a magas, legalább 57 százalékos kakaótartalmú - csökkenti a vérnyomást, védi a szív és érrendszert. Nem mellesleg, teobromintartalmának köszönhetõen frissítõ, hangulatjavító élelmiszer.

Egy brit kutatócsoport vizsgálatai szerint a csokoládét és a vörösbort is egyaránt tartalmazó étrenddel akár 76 százalékkal csökkenthetõ a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Ezt az eredményt egy placebócsokoládéval végzett kísérlet is megerõsíti - tette hozzá Matos Lajos.

A hangsúly azonban a mértékletességen van. Csokoládét hetente két-három alkalommal ajánlatos nassolni, míg borból egy-két deci napi fogyasztása ajánlott. A minõség is fontos szempont. A csokoládé esetében figyelembe kell venni annak kalóriatartalmát is.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!