Róma - Az alapanyagok nem kerülnek többe két eurónál, de egy étteremben mégis átlag ötször többet kell fizetni a világ egyik legnépszerûbb és legegyszerûbb olasz ételéért, a margherita pizzáért.
A drágulás ellenére azonban az olaszok nem mondanak le kedvencükrõl.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Pedig a Coldiretti mezõgazdasági érdekvédelmi szervezet szerint az alapanyagok olcsóságát és az árrést figyelembe véve nem túl nagyszerû választás a lapos tészta. Amint nyilatkozatukban írják, "ha mindent, a lisztet, élesztõt, paradicsomot, mozzarellát, olívaolajat és bazsalikomot beleszámoljuk, akkor sem kerül az egész többe két eurónál. Ez az összeg azonban még ennél is sokkal alacsonyabb, akár egy euró alatti is lehet, ha az étterem alacsonyabb minõségû hozzávalókat - például kínai paradicsomot, tunéziai olajat - használ."
Ennek ellenére néhány észak- és közép-olaszországi városban meghaladhatja a 10 eurót a margherita ára, a vendégek általában fejenként 18 eurót költenek el a vendéglõben, azaz hárommal többet, mint tavaly.
Itáliában a kereskedelmi regisztráció szerint 25 ezer pizzeria található, amelyek 120 ezer munkahelyet biztosítanak és évi 5 milliárd eurós jövedelmet termelnek. Az ágazat válsága ellenére mégis meglehetõsen jól õrzik piaci pozícióikat a viszonylag elfogadható áraik miatt. Mint az egyik ágazati szakember megjegyezte, "a veszteségi piramis utolsó elõtti lépcsõjén állnak a gyorsételek után - a csúcsot természetesen a minõségi vendéglõk foglalják el".