2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A gyógyító méz

A gyógyító méz
Élet, erõ, egészség...

Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz. A méztermelés a méhészkedés legáltalánosabb ága. Nem kell hozzá más, mint korszerû kaptár, egészséges méhcsalád, jó méhlegelõ és némi szakismeret. Sok ezer szorgalmas méhecske tevékenységének eredménye a kellemes aromájú, csillogó, finom ízû méz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A méz eredetét tekintve a virágos növények nektárjából és egyéb a növényeken kiváló édes nedvekbõl származik /pl. harmatméz - tölgy, fenyõ stb. /.

A mézek összetételüket tekintve tartalmaznak:

• könnyen emészthetõ cukrokat -gyümölcscukrot és szõlõcukrot /fruktózt és glukózt /
• fontos ásványi anyagokat - K, Mg, Ca, P, Fe, Cu, Co, Si, Mn, Mo, J, Zn stb.
• 22 makro- és mikroelemet
• fontos enzimeket és savakat
• kevés vitamint

Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.

Rendszeres fogyasztása elõsegíti a vérképzõdést, gyarapítja az immunrendszer védekezõ sejtjeit / limfociták /. Légúti betegségek, asztmatikus panaszok, sõt a TBC gyógyításában is elõnyös a méz, fõként a vöröshagymaméz fogyasztása.

Belsõleg napi 1-3 evõkanál pótolja a cukrot, nyugtat, lefekvés elõtt fogyasztva segít alvászavar esetén is.

A mézet nemcsak belsõleg, hanem külsõleg is felhasználhatjuk pl. horzsolások, sérülések, sebek gyógyításánál, égésnél, fekélyeknél jó sebelzárást biztosít, megakadályozva az ödémák kialakulását. Bõrbe masszírozva ozmotikus erejének, magas káliumtartalmának köszönhetõen méregtelenítõ hatása is számottevõ.

A leginkább javallott méz az akár híg, akár beikrásodott állagú vegyes virágméz. Az ikrás sûrû méz minõsége nem változik, mégis az emberek az ilyen mézet gyakran hamisnak vélik, pedig a hamisítók inkább a hígabb, átlátszó akácmézet hamisítják, mivel azon nagyobb a haszon. A besûrûsödött üveges mézet 50 0 C- os vízfürdõbe helyezve néhány óra alatt ismét folyékonnyá tehetjük, miután a szõlõcukor-kristályok feloldódnak benne, és maga a méz minõsége nem károsodik.

A mézek valamennyi fajtája kiváló energiaforrás: elõsegítik úgy a fizikai, mint a szellemi fáradtság utáni regenerálódást.

Legismertebb fajtamézeink és hatásaik:

• Akácméz: jó köhögés csillapítására és gyomorsav-túltengésre. Magas gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad.

• Aranyvesszõ méz: kissé sötétebb, lassan kristályosodó méz, amely kiváló vesetisztító, húgyúti fertõtlenítõ.

• Facéliaméz: halványbarna, kissé opálos színû, kellemes zamatú méz. Könnyen emészthetõ, ezért a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott.

• Galagonyaméz: világos, kristályosodó méz, amely különösen szívbetegségek esetén, szívgyengeségnél ajánlott.

• Gesztenyeméz: sok ásványi anyagot tartalmaz. Íze pikánsan kesernyés. Fogyasztása visszér-panaszoknál és trombózisok megelõzésére javallott.

• Hajdinaméz: különös illatú, barnássárga méz. Erõsítõ hatású. Rendszeres fogyasztása elõnyösen hat a bõrképzõdésre.

• Harmatmézek. Sötét, barnás-fekete színû fûszeres ízû mézek, tölgy, fûz, fenyõfákról származnak. Jó immunerõsítõ, roboráló, vesemûködést serkentõ mézek.

• Hársméz: kellemes ízû, fûszeres méz, amely légúti hurutoknál, görcsöknél, lázas állapotnál ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.

• Kutyatejméz: világosbarna, kissé karamell ízû, kellemes illatú méz. Gyakran kristályosodik. Jó erõsítõ.

• Levendulaméz: kiváló aromájú méz, illatát sokáig megtartja. Álmatlanságra, vesepanaszokra ajánlott.

• Lóhereméz: halványsárga, zsírszerû méz. Fõként érzékeny gyomrúaknak ajánlott.

• Medvehagyma méz: kevésbé ikrásodó, pikáns ízû, fûszeres gyógyméz. Fõként a Mecsek vidékén gyûjthetõ.

• Mentaméz: zamatos, világos-zöldes színû, mely sok illóolajat tartalmaz. Emésztést serkentõ, puffadást csökkentõ, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású.

• Napraforgóméz: gyorsan kristályosodó, sárga színû, magas flavonoid tartalmú méz. Sütésre alkalmas.

• Repceméz: kevéssé savas, gyorsan kristályosodó, krémszerû méz. Gyomorsav-túltengésnél hatásos.

• Selyemkóró méz: vagy ahogyan a méhészek nevezik: vaddohány méz, amely kimondott hungaricum. Kiváló aromájú, fûszeres ízû csemege méz.

• Somkóróméz: világos, zamatos, kellemes illatú méz. Lassan kristályosodik. Ez a méz is igazi hungaricum. Trombózis-megelõzõ hatású.

• Tarlóvirágméz: világos, lassabban kristályosodó, iridoid tartalmú méz. Nyugtató hatású.

• Vöröshagymaméz: sárgás színû, kissé hagyma illatú. Légúti megbetegedésekre kiváló.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!