2024.04.23. - Béla

Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos és büfés?

Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos és büfés?
Fertõzõ betegségeket kaphatunk a bódékban gyártott kajáktól?

Akadnak olyan országok, ahol veszélyes utcán át árusított ételt enni.

Bár Magyarország nem tartozik ezek közé, mégis érdemes tisztában lenni azzal, hol szabad lángost venni, elcsábulni néhány gombóc fagylaltra vagy egy jó, fûszeres gyrosra - derül ki a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (MÉBIH) hírlevelébõl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Általában érdemes arra figyelni, hogy tiszta, rendes legyen az üzlet, az eladóhely, amelyben nincsenek legyek vagy más rovarok. A kiszolgáló világos, tiszta formaruhát visel, a haját lefedi, vagy hátraköti. Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs mûkörme.

Nem nyúl kézzel az ételhez, nem dohányzik, van kézmosási lehetõsége és azt használja is. A kiszolgált étel forró, a hûtendõ étel jéghideg. A tányér, a pohár, az evõeszköz kifogástalanul tiszta. Van hulladékgyûjtõ.

Nem annyira az egészségügyi elõírásokhoz tartozik, de más szempontból fontos, hogy a kínálat és minden ár egyértelmûen, jól láthatóan van feltüntetve, számlát, blokkot kérés nélkül adnak - figyelmeztet rá a MÉBIH.

Ezen belül is vannak speciális szabályai annak, hogy milyen például az ideális fagylaltárus. Ilyen feltétel, hogy a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a tégelyeket a cseppfertõzéstõl, rovaroktól, portól elhúzható plexilappal védik a kiszolgálási szünetekben. A tégelyben csak a fagylalthoz illõ, ehetõ díszítés van. (Ellentétben a sok cukrászdában alkalmazott újféle divattól.)

A fagylalt nem kõkemény, nem folyik, a régire nem öntik rá az újonnan kevert hideg nyalánkságot, a megolvadtat pedig nem fagyasztják le újra.

Az adagolókanalat nem szabd piszkos vízbe mártani vagy ruhába törölni. A kanálmosóban mindig legyen tiszta a víz. A tölcsért szalvétával kell megfognia a kiszolgálónak és úgy odanyújtani a vásárlónak.

A lángos az egyik legkedveltebb nyári finomság. Olyan helyen azonban nem érdemes venni - figyelmeztetnek a szakemberek - ahol átható, égett olajszag van, mert ez azt jelenti, hogy nem cserélik rendszeresen az olajat, ami káros az egészségre.

A lángos mindig legyen friss, soha se nyúlós, langyos, kiszáradt. A feltéteket, önteteket, sót, tejfölt, fokhagymaszószt tartalmazó tégelyek legyenek tiszták és azokhoz csak a kiszolgáló személyzet nyúlhat, a vásárlók nem.

A gyros fûszeres illata sokakat elcsábít. De csak olyan helyen kérjük a pitába csomagolt ételt, ahol gyakran forgatják a húsos nyársat, hogy minden falat jól átsüljön, mert csak az alapos sütés pusztítja el a baktériumokat. A láthatóan nem eléggé átsült húsdarab veszélyes, ilyet nem szabd belerakni a pitába.

A lenyesett húsdarabnak nem szabad beleesnie a tálcára, mert ott a még nyers húslével keveredhet, ez veszélyes.

Nap végén a megmaradt húst meg kell semmisíteni. Másnap nem használhatják fel. Erre különösen üzletnyitásnál érdemes gyanakodni.

Az ételt - ha a fogyasztó kéri - át kell forrósítani.

Az utcai ételfogyasztás elõtt érdemes kezet mosni az éhes vándornak, vagy legalább fertõtlenítõ kéztörlõt használni. Elõre szeletelt gyümölcsöt, már kifacsart gyümölcslevet nem ajánlott venni. Csak a frissen, forrón tálalt étel biztonságos., vagy a hûtõbõl akkor kivett, hideg étel - figyelmeztet a MÉBIH, amelynek honlapján - www.mebih.gov.hu - további fontos tanácsokat olvashatnak az érdeklõdõk.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!