Kánikulában nincs is jobb mint egy hûs pince mélyén bort kóstolni - ám nem mindegy mikor, mit és hogyan, és az sem, milyen ételekkel és italokkal körítve próbálja a borkedvelõ felderíteni a kiválasztott nedû igazi természetét.
Léteznek borgyilkos ételek, amelyek tönkreteszik a hegy leve igazi bukéját. Ezek közül sorolunk fel néhányat.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A csípõs kolbász és az erõs paprika egyszerûen felülírja a bort. Különleges évjáratú csúcsborokat nem szabad kóstolni, ha valaki elõtte erõs, fokhagymás kolbászt fogyasztott, mert az ital illatgazdagsága eltörpül.
Bár a borkóstoláshoz klasszikus kísérõfalat- a kiflidarabkák, az almaszeletkék mellett - a sajtkocka, az erõs, érlelt, csípõs sajtok nem valók erre a feladatra.
Az ecet, az avokádó és a reggeli joghurt ugyancsak nincs jóban a borral.
Az édes fajták általában illenek a desszertekhez, de az émelyítõen édes süteményhez kevéssé. A szakemberek szerint az a jobb, ha a bor édesebb, mint amit kísér.
Kóstolás elõtt ne igyon senki kávét, capuccinót, jegeskávét. Felejtse el a mentolos, citromos, zöldalmás és egyéb rágógumikat.
A dohány és az erõs parfüm ugyancsak elnyomja a finom, összetett, érzékeny zamatokat.
Érdekes, hogy a zaj is mennyire zavaró lehet. A borkóstoláshoz nyugodt körülményeket kell teremteni.
Borfesztiválon, ha nagy a meleg, elõször a fehérborok és a rozék között kell kutakodni. A naplementéhez már jól passzol egy pohár pinot noir, s amikor hûl a levegõ, jöhetnek a vörösborok, majd a desszertborok.