2024.03.29. - Auguszta

'Borgyilkos' ételek és illatok - mit ne egyél borivás elõtt?!

'Borgyilkos' ételek és illatok - mit ne egyél borivás elõtt?!
El lehet 1-1 jó bort rontani a hozzá adagolt - nem megfelelõ - ételekkel!

Kánikulában nincs is jobb mint egy hûs pince mélyén bort kóstolni - ám nem mindegy mikor, mit és hogyan, és az sem, milyen ételekkel és italokkal körítve próbálja a borkedvelõ felderíteni a kiválasztott nedû igazi természetét.

Léteznek borgyilkos ételek, amelyek tönkreteszik a hegy leve igazi bukéját. Ezek közül sorolunk fel néhányat.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Borkóstolás elõtt ne fogyasszon senki erõsen fokhagymás ételt (mellé persze lehet!), de vöröshagymát és lilahagymát sem, ezek elnyomják a bor illatát, zamatát.

A csípõs kolbász és az erõs paprika egyszerûen felülírja a bort. Különleges évjáratú csúcsborokat nem szabad kóstolni, ha valaki elõtte erõs, fokhagymás kolbászt fogyasztott, mert az ital illatgazdagsága eltörpül.

Bár a borkóstoláshoz klasszikus kísérõfalat- a kiflidarabkák, az almaszeletkék mellett - a sajtkocka, az erõs, érlelt, csípõs sajtok nem valók erre a feladatra.

Az ecet, az avokádó és a reggeli joghurt ugyancsak nincs jóban a borral.

Az édes fajták általában illenek a desszertekhez, de az émelyítõen édes süteményhez kevéssé. A szakemberek szerint az a jobb, ha a bor édesebb, mint amit kísér.

Kóstolás elõtt ne igyon senki kávét, capuccinót, jegeskávét. Felejtse el a mentolos, citromos, zöldalmás és egyéb rágógumikat.

A dohány és az erõs parfüm ugyancsak elnyomja a finom, összetett, érzékeny zamatokat.

Érdekes, hogy a zaj is mennyire zavaró lehet. A borkóstoláshoz nyugodt körülményeket kell teremteni.

Borfesztiválon, ha nagy a meleg, elõször a fehérborok és a rozék között kell kutakodni. A naplementéhez már jól passzol egy pohár pinot noir, s amikor hûl a levegõ, jöhetnek a vörösborok, majd a desszertborok.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!