A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítõtartalmú megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az õslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belõle.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az Ohiói Egyetem kutatói a tápiókából készült kását vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjékkel dúsították, így az egy napi tápanyagszükségletet teljes egészében tartalmazza az étel egy adagja. Ezenfelül - mint az a Biotech.com portálon megjelent tanulmányból is kiderül - a kasszávanövényt genetikailag is módosították, hogy ellenálljon a legfontosabb kártevõknek, és hogy a benne egyébként természetesen meglévõ ciánszármazékok mennyiségét csökkentsék. A mérgezõ anyagok redukálása lerövidíti a manióka feldolgozásához szükséges idõt.
A kutatók reményei szerint 2010-re kísérletképpen legalább két, nélkülözõ afrikai országban megindulhat a termelés.