2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Halevéssel az artériák meszesedése ellen

Halevéssel az artériák meszesedése ellen
Az omega-3 zsírsavat tartalmazó, halban gazdag étrend állhat annak hátterében, hogy a Japánban élõ középkorú férfiaknak kevesebb problémát okoznak a lerakódások miatt beszûkült artériák, mint az Egyesült Államokban élõ fehér és japán felmenõktõl származó férfiaknak - állítják amerikai kutatók.

Az amerikai kardiológusok szakfolyóiratában megjelent tanulmány szerint a pittsburgh-i kutatók a Japánban élõ japán férfiak vérében kétszer nagyobbnak találták az omega-3 zsírsav szintjét, és artériáik kevésbé meszesedtek el az Egyesült Államokban élõ fehér és japán férfiakhoz képest.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A verõerek elmeszesedését, az arterioszklerózist az erek falára kirakódó koleszterinplakkok okozzák. A megkeményedett, beszûkült erek olyan komoly problémákhoz vezethetnek, mint a szívinfarktus vagy a szélütés.

Akira Sekikawa kutatásvezetõ, a Pittsburgh-i Egyetem munkatársa szerint tanulmányuk azt jelzi, hogy a japán férfiak alacsony szívbetegségi aránya a folyamatos halfogyasztásnak köszönhetõ. A japánok étrendjében átlagosan napi 85 gramm hal szerepel, míg az amerikaiak asztalára csak hetente kétszer kerül hal. Korábbi táplálkozástudományi tanulmányok azt mutatják, hogy a halból származó omega-3 zsírsavbevitel személyenként és naponta 1,3 gramm Japánban, míg 0,2 gramm az Egyesült Államokban.

Sekikawa csoportja 868, véletlenszerûen kiválasztott, negyvenes éveiben járó férfit vizsgált. 281 ember Japánban él, 306 az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában, 281 pedig férfi pedig harmadik generációs japán-amerikai Honoluluban.

A kutatók a fehér és japán származású amerikaiak között egyaránt jóval nagyobb arányú érelmeszesedést találtak, mint a japánban élõ japánok körében, ami azt támasztja alá, hogy nem genetikai tényezõk miatt kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés Japánban.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!