A bor és a víz keverése az ókori Rómában és Görögországban elterjedt volt. Az akkori borok jóval különböztek a ma fogyasztottaktól. Nem szûrték õket, hamarabb megromlottak, ezért keverték õket mézzel, fûszerekkel, tengervízzel, sóval.
Célszerû volt hígítani õket, hiszen így lágyabb ízeket kaptak, lassabb volt a lerészegedés, és nagyobb mennyiséget lehetett fogyasztani.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Alapfokú fröccs nyelvvizsgához:
Kisfröccs: 1 dl bor - 1 dl szóda (rövidlépés, fütty)
Nagyfröccs: 2 dl bor - 1 dl szóda (hajtás, húzás)
Hosszúlépés: 1 dl bor - 2 dl szóda (fordított)
Középfokú fröccs nyelvvizsgához:
Házmester: 3 dl bor - 2 dl szóda (versa)
(Vice)házmester: 2 dl bor - 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor - 1 dl szóda (Csongrádban bivalycsók)
Albérlõ: 1 dl bor - 4 dl szóda (Lakó fröccs)
Magyar - Angol: 6 dl bor - 3 dl szóda
Távolugrás: 1 dl bor - 9 dl szóda (sóher fröccs)
Polgármester: 6 dl bor - 4 dl szóda
Felsõfokú fröccs nyelvvizsgához:
Krúdy-fröccs: 9 dl bor - 1 dl szóda (megviccelt bor)
Mafla: 5 dl bor - 5 dl víz (lámpás)
Csatos: 1 l bor – 5 dl szóda
Újházi fröccs: bor és kovászos uborka lé keveréke
Vannak érdekes fröccsök, melyeknek semmi közük a borhoz. Ezek a vadászok (vörösboros kóla), a Tisza fröccs (vörösbor pezsgõvel), a matróz fröccs (sör és rum) és a postás fröccs (duplakávé rummal). A legviccesebb talán a Krúdy által is említett a színészfröccs, mely csapvíz szódával, ráadásul langyosan.