A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A legtöbb egér nem élt tovább a hatóanyagtól, de sokkal egészségesebbek voltak, mint kortársaik - közölték a Harvard Egyetem kutatói a Cell Metabolism címû szaklapban. Az egerek szív- és érrendszerének állapota javult, vérükben a koleszterin szintje csökkent, és úgy tûnik, a szívben lévõ gyulladást is mérsékelte - közölte Rafael de Cabo, az Egyesült Államok Nemzeti Öregedéskutató Intézetének munkatársa. A kísérleti állatok csontjai is erõsödtek, ritkábban alakult ki hályog a szemükön, egyensúlyérzékelésük és motoros koordinációjuk is javult a kutatók szerint.
A reszveratrolt kapott rágcsálóknak aktív volt a SIRT1 elnevezésû génje, hasonlóan az alacsony kalóriabevitelen tartott, koplaltatott egerekhez. Errõl a génrõl korábban azt mutatták ki, hogy néhány állatfaj esetében az élettartam meghosszabbodásával van összefüggésben.
Más kutatások is igazolták már a reszveratrol elõnyös hatásait. Az Ulmi Egyetem munkatársai emberi zsír-õssejteket vizsgálva azt találták, hogy a reszveratrol megakadályozza az elõsejtek növekedését és felnõtté érését, valamint a zsír raktározódását.