Budapest - A nyár a szabadba történõ étkezések, a grillezések szezonja, amely akkor lehet igazán kellemes élmény, ha az étkezés után sem jelentkeznek egészségügyi panaszok, ezért a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben tudatta a megszívlelendõ fortélyokat. Az étkezésre való felkészülés a bevásárlással kezdõdik. Érdemes jó minõségû, lehetõleg frissen vásárolt húst választani, amelyet nem kell túl vastagra szelni, így a szeletek nem csak alaposan átsülnek, hanem még azonosi dõ alatt is készülnek el.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBiH) szerint érdemes az elõkészítõ mûveleteket például a salátamosást, szeletelést, öntetkészítést a konyhában elvégezni és nem a szabadban.
Nagyon fontos, ha már elkezdõdött az alapanyagok grillezése, akkor azt be kell fejezni. Félig kész alapanyagot ne tegyen el senki késõbbre.
A készételeket, salátákat, önteteket a legyektõl, egyéb rovaroktól letakarással kell védeni. A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb érdemes lehûteni, mert már az egy órát meghaladó szobahõmérsékleten való tárolás is veszélyes lehet.
A megmaradt készétel felhasználása elõtt nem elég csak megmelegíteni, hanem fel kell
forrósítani.
A hagyományos vízszintes sütési mód helyett elõnyös a hússzeletek függõleges felfüggesztése a grillrács fölé, ezáltal megakadályozható, hogy a hús a rácshoz ragadjon. Hagyományos elhelyezésû vízszintes grillen a húst alumíniumtálcára ajánlott tenni. Ezáltal meggátolható, hogy a lé és a zsiradék lecsepegjen a szénre.
A MÉBiH javaslata szerint jobb kerülni az erõsen sózott húsok grillezését, ha ez nem lehetséges, akkor fokozottan ügyelni kell a szenesedés megelõzésére.
A bográcsban készült húsétel, egytálétel az alapos hõkezelés, és a hosszú ideig tartó fõzés miatt gyakorlatilag biztonságos.