Az ötlet Alan Hirsch, a chicagói székhelyû Smell and Taste Treatment and Research Foundation (Illat- és ízkezelési és kutatási alapítvány) alapítója és ideggyógyász fõorvosa agyából pattant ki, õ ugyanis megfigyelte, hogy az íz- és illatérzékeléséért felelõs agyközpontok sérülése után a betegek testsúlya 10-20 fonttal (4,5-9 kilóval) gyarapodott.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
"Élettani folyamatok révén segítünk fogyni. A diéták azért hatástalanok, mivel az emberekbõl hiányzik a kellõ akaraterõ ahhoz, hogy lemondjanak a finom falatokról. Mi nem azt néztük, hogy hogyan és mit esznek a fogyni vágyók, hanem azt vizsgáltuk, hogy mitõl lép fel gyorsabban a telitettség érzése" - magyarázta módszere hatásmechanizmusát Alan Hirsch.
Mint mondta, az "aromásított" fogyókúra anatómiai szempontból is alátámasztható, hiszen közvetlen kapcsolat van az orrban elhelyezkedõ úgynevezett bulbus olfactorius (szaglógumó) és a telitettségért felelõs agyi központ között.
A hathónapos kísérletben 2436 túlsúlyos önkéntes vett részt, az õ ételüket számtalan kalóriamentes kristályos ízesítõ- és édesítõszerrel javították fel. Ennek keretében sajt-, vagy hagymaaromával szórták meg a sósétkeket. Az édességeket és a semleges ízû fogásokat viszont maláta, kakaó, fodormenta, banán, eper ízû "fûszerekkel" bolondították meg.
A kontrolcsoport 100 tagja "placebo-fûszereket" szórt az ételeire. Mindkét csoport tagjainak lelkére kötötték viszont, hogy semmiben sem térjenek el a szokott étrendtõl és esetleges testedzési gyakorlatuktól.
A féléves kísérletet 1436-an fejezték be. A vizsgálat kezdetekor a résztvevõk átlagos testsúlya 94,4 kilogramm volt. Hat hónap múltán viszont 13,6 kilóval kevesebbet nyomtak, vagyis testsúlyuk 15 százalékkal csökkent. A kontrolcsoport tagjainál a fogyás az egy kilót sem érte el.
Alan Hirsch szerint a fûszerek aktiválták a telitettség érzéséért felelõs agyi központot, azt az üzenetet küldve, hogy az egyén jóllakott. Ezzel magyarázható, hogy az elsõ falat étel sokkal jobban ízlik, mint a legutolsó.
"Amikor a megrendelt pizza megérkezik, már a doboza illatától is összefut a nyál a számban. Viszont ha jóllaktam, minél hamarabb szeretnék megszabadulni a doboztól, amelynek immár visszataszítóvá vált a szaga. Így van ez a fûszerekkel is, amelyek megváltoztatják az étel természetét: jobban ízlik, ám gyorsabban eltelnek vele" - magyarázta módszere lényegét Alan Hirsch.