Védjük szívünket hallal!
Általánosan elfogadott tény, hogy heti két alkalommal halat eszik, csökken a szívbetegség kockázata. De vajon az ennél több hal fogyasztása tovább csökkentené a kockázatot? A kérdést vizsgálta a japán Cukuba Egyetem kutatócsoportja, abban az országban, ahol a felnõtt lakosság 95 százaléka legalább heti egy alkalommal fogyaszt halat, és az átlagos halfogyasztás mintegy napi 100 g. A kutatók azt állítják, hogy a több halat fogyasztó, középkorú emmbereknél összefüggés van elsõsorban a szívinfarktus kockázatának lényeges csökkenésével.
A halfogyasztás többféle módon fejti ki kedvezõ hatását, például a vérlemezkék tapadásának csökkentése és az értágító hatású anyagok megemelkedett szintje révén. Ezen kívül az n-3 többszörösen telítetlen zsírsavak csökkenthetik a gyulladást okozó sejtek számát, és segítenek megelõzni az érelmeszesedést, segítik az inzulin hatását, csökkentik a vérzsír szintjét, valamint a vérnyomást is.