2024.04.23. - Béla

Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten

Lóbabkrémleves fahéjas fagyival - osztrák séfek vendégeskedtek Budapesten
Júliusban az egyik legnépszerûbb osztrák szálloda étteremfõnöke és séfje fõz egy divatos pesti belvárosi étteremben. A Magyarországon vendégeskedõ osztrák szakácsok szerdán délelõtt tájékoztatón számoltak be gasztronómiai hitvallásukról és a legújabb konyhai trendekrõl.

A vendégszereplésnek helyt adó pesti étteremben az úgynevezett fúziós konyha trendjét követik, azaz különbözõ nemzetek ízeit, fogásait házasítják össze egy-egy menüsor keretében.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezért is találtak jó partnerre a különleges hegyi konyhát vivõ osztrák kollégákban, õk ugyanis a hasonlóan magas színvonalú kreatív sütés-fõzés hívei.

Elõételként - a legújabb divat szerint - kevés lóbabkrémleves érkezett egy hatalmas, öblös tányérban, fahéjfagylalttal és valódi fahéjpálcikával, majd következett a grillezett lazacpisztráng borjúpofával és zellerpürével.

A marhahátszínt kukoricás gnocchival és spenótlevelekkel tálalták. A desszert - tejfölszuflé eperrel, rebarbarával és pitypanghabbal - híven tükrözte azt az elvet, hogy mindig a szezonnak megfelelõ friss alapanyagokból kell fõzni.

A menüsor július 1. és 31. között kóstolható meg az étteremben. Az osztrák szakácsok egy hétig lesznek Budapesten, hogy betanítsák magyar kollégáikat.

Mint Josef Dorner étteremfõnök az elmondta, az 1929-ben alapított szálloda az aranyháromszög elvét vallja. Ez azt jelenti, hogy különleges kapcsolat van a munkatársak, a vendégek és a családi vállalkozás között. A 100 szobára 110 dolgozó jut, akiket állandóan tovább képeznek, az úgynevezett Alkalmazottak Akadémiája keretében.

Ez például olyan oktatást takar, hogy a pincéreknek minden nap tisztában kell lenni az összes felszolgált étel és ital összetevõjével, jellemzõivel, de ugyanúgy a környékbeli programokkal és szolgáltatásokkal is, hiszen a vendég lehet, hogy tõlük érdeklõdik errõl és nem a portástól.

Miután Ausztriában nagyon nagy a verseny a szállodák között, egyedi szolgáltatásokat találnak ki a vendégeknek. Törökfürdõt és kínai pagodát építettek az Alpok egyik csúcsán, utóbbi legfelsõ szintjén A Szép Teaház a hegyen nevû teázóval. A szálloda elõtti tóban leválasztottak egy úgynevezett Tófürdõt, ahol 28-30 fokra melegítik fel a hûvös magashegyi vizet, hogy még kellemesebb legyen benne az úszás.

A gasztronómiai alapelvek között a legfontosabb - Ferdinand Bauernhofer konyhafõnök - hogy a hotel vendégei a környéken gazdálkodó földmûvesek által megtermelt élelmiszereket fogyasztják, a méztõl a kenyérig, a zöldségektõl gyümölcsökig - amit csak lehet, a helyiektõl szereznek be. Ez környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen nem szükséges messzirõl szállítani a bio alapanyagokat, ugyanakkor a vendégek többnyire a helyi, autentikus termékeket kóstolhatják meg, amelyek pontos termelési helyérõl a vacsoraasztalnál is értesülhetnek.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!