2024.03.29. - Auguszta

Enni Mexikóban: a haute couture konyha

Enni Mexikóban: a haute couture konyha
Ételek,italok Mexikóban

Mexikó egyik fõ tápláléka a kukorica, illetve a kukoricából készült ételek. A kukoricalisztbõl lapos lepényt sütnek, ezt hívják tortillanak, és ezeket a lepényeket eszik különbözõ módon, különbözõ töltelékekkel. Az egyik módszer az, mikor a tortillakat és a tölteléket külön-külön szolgálják fel és a vendég tölti meg a lepényét azzal, amivel szeretné. Ezt hívják tacosnak. A töltelék hús, sajt, babpüré (frijoles) egyaránt lehet.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tölteléket csípõs szószokkal, úgynevezett salsaval is meg szokták bolondítani. Minden szószt salsanak hívnak függetlenül attól, hogy valójában mi van benne.

Ezek a szószok általában chilibõl, avokadóból, hagymából, paradicsomból állnak. A salsa mellett még citrommal is meg szokták spriccelni a tacost. A citrom nem olyan, mint amit Európában megszokhattunk. Mexikóban zöld citromot (lime) használnak. Sárga citromot nem is lehet kapni. A zöld citrom viszont nagyon finom és egészséges. A nálunk ismert méret mellett nagyon sok apró citromot használnak. Ezek az apró citromok 2-3 cm átmérõjû gyümölcsök. Félbevágva szolgálják fel. A vendég így egy nyomásra ki tudja préselni a citrom levét.

Egy másik étel az úgynevezett quesadilla. Ez fõleg sajtot tartalmazó (innen a neve: queso - sajt) töltelékkel megrakott étel. A tölteléket 2 tortilla-lap közé teszik, majd az egészet megsütik.

A tortillat ezerféle módon szokták a mexikóiak variálni, de a lényeg, hogy mindenhez azt eszik. Rengeteg chilit és citromot használnak. Szinte mindenhez esznek chilit. Utcai árusoknál chilibe forgatott diót, mogyorót, sõt még chilis almát is láttunk... A citrom azonkívül, hogy finom, még fertõtlenítõ hatású is. Ezért turistáknak is nagyon ajánlott.

Mexikó jellegzetessége az európai orrnak kellemetlen kukoricaszag. Mint már mondtam az étkezés egyik fõ alapanyaga a kukorica, illetve az abból készült kukoricaliszt. Az utcák tele vannak ételárusokkal és így természetesen bûzlenek a kukoricalepény szagától. Meg lehet szokni... de azért pár napig émelyegtünk a bûztõl.

Alapvetõ szabály, hogy utcán nem ajánlatos megenni semmit sem. A mexikóiak rengeteget esznek, egyik fõ foglalatosságuk az evés. Egyik ismerõsünk találó megjegyzése szerint: Mexikóváros egyik fele fõz, a másik meg megeszi. Ennek ellenére, ha valaki csak pár hétre megy, jobban teszi, ha nem eszik utcáról, mert kellemetlen hasmenés lehet a vége... Az utcai ételekkel a másik gond, hogy mivel a városok levegõje erõsen szennyezett, a baktériumok mellett még némi ólom és egyéb szennyezõ anyag is rakódhat rájuk.

Amennyire nem ajánlott az utcáról enni, annyira ajánlott étteremben vagy kifõzdében. Vannak nagyon tiszta kifõzdék, ahol a vendég elõtt sütik a húst és a tortillat. Az ilyet vétek kihagyni ;-).

A tacos mellett európaias étel még a torta. A torta náluk szendvicset jelent és nem édességet ;-) Ezek óriási szendvicsnek felelnek meg, hússal, zöldséggel töltve.

Nagyon finom étel az úgynevezett pastes. Mi egy kisvárosban (Mineral del Monte-ben) ettünk ilyet és mindenkinek csak ajánlani tudom. A mi rétesünkre emlékeztet kicsit. Sült tészta különféle töltelékkel. Sós változatban hússal töltik, édes változatban almával, ananásszal.

Finomak és veszélytelenek a mexikói péksütemények. Pékségekben, illetve szupermarketekben egyaránt óriási a választék. Például abban a szupermarketban, ahová mi jártunk legalább 30 féle sütit lehetett kapni. A kukoricaliszt miatt jellegzetes ízük van, de nekem ízlettek. Jellemzõ rájuk a sok cukor és a különféle édes mázak. Aki szereti az édességet, feltétlenül kóstoljon meg néhány sütit.

A nálunk ismert kenyeret Mexikóban nem ismerik. Helyette bagetteket, franciakenyeret lehet venni. Ezenkívül finomak a zsömleszerû cipóik is.

Mexikóban mind a fõzelék, mind a leves kevésbé ismert étel. Ebbõl kifolyólag a mély tányért sem igazán ismerik...

Az ételhez ital is dukál. Könnyebb alkoholnak sört szoktak inni. Legismertebb márka a Corona. Keményebb ital a híres mexikói tequila. A tequila az agave kaktuszból készül. Nagyon erõs ital, rengeteg változata létezik, többszázfajta tequilát gyártanak Mexikóban. Érdekesség, hogy a mexikóiak nem úgy isszák, mint mi. Náluk nem ismert a sónyalogatás+citromrágcsálás. Õk a tequilát frissítõkkel, üditõkkel keverve hígítva isszák. Az alkohol mellett természetesen alkoholmentes italokat is lehet kapni. A nagy üdítõital márkák (Coca-Cola, Pepsi, Sprite stb.) mindegyike kapható.

Nagyon fontos kérdés Mexikóban az ivóvíz. A VEZETÉKES VÍZ EMBERI FOGYASZTÁSRA NEM ALKALMAS! Még a helyiek sem isszák... Ivóvíznek palackozott vizet kell venni. Csapvízzel még fogat mosni sem ajánlatos. 2 féle palackozott víz kapható. Létezik palackozott ásványvíz (aguamineral) illetve tisztított víz (agua purificada). Az elõbbi finomabb, de drágább, az utóbbi fõzésre kitûnõen megfelel.

Kozák Zsolt
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!