2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Mikor nem ajánlott az étkezés utáni kávézás?

Mikor nem ajánlott az étkezés utáni kávézás?
A koffeinfogyasztás csökkentése javíthat a leggyakoribb, 2-es típusú (felnõttkori) diabétesszel élõk állapotán - állítják amerikai kutatók. Különösen az étkezés utáni kávézás koffeinje emelte meg egész napra a vizsgálatban résztvevõk vércukorszintjét - állapították meg az észak-karolinai Duke University orvosi fakultásának kutatói. "Úgy tûnik, a koffein úgy avatkozik bele a szervezet glükózlebontásába, hogy az ártalmas a 2-es típushoz tartozó cukorbetegek számára" - jelentette ki James Lane, a kutatás vezetõje.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A koffein kávéból, teából vagy üdítõitalokból juthat be a szervezetbe. A cukorbetegeknek, akiknek túl sok glükóz van a vérében, károsodhat a szemük, veséjük, idegeik, de szívbetegséghez, agyi érkatasztrófához, vagy végtagok amputációjához is vezethet az állapot.

A korábbi hasonló vizsgálatok azt mutatták, hogy azoknak, akik kávéztak, kisebb esélyük volt a diabétesz kialakulására, sõt azoknak volt a legkisebb, akik a legtöbb kávét itták. A mostani kutatás azonban új módszeren alapult. Tíz, átlagosan 63 éves ember vérének glükózkoncentrációját mérték folyamatosan egy-egy beültetett miniatûr mérõeszközzel. A glükózmonitort a páciensek hasának bõre alá rögzítették a kutatóorvosok.

Azokon a napokon, amikor négy kávénak megfelelõ négy koffeintablettát kaptak a résztvevõk, napi átlagos vércukorszintjük 8 százalékkal volt magasabb, mint azokon a napokon, amikor placebót vettek be, ismertették a kutatók a Diabetes Care szakfolyóirat hétfõn megjelent számában. A vizsgálat tapasztalata szerint a cukorbetegek hozzájárulhatnak állapotuk javításához azzal, hogy elhagyják a koffeint tartalmazó italokat, vagy legalább azok egy részét.

A hatás magyarázataként Lane elmondta, hogy a koffein vélhetõen beleavatkozik a szállítási folyamatba, amelynek során a glükóz eljut a vérárammal az izmokba és a különféle sejtekbe, hogy ott energiává alakuljon. Egy másik mechanizmus is lehetséges: a koffein az adrenalinszint emelésével növelheti a vércukorszintet is.

HVG.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!