2024.04.18. - Andrea, Ilma

A megvásárolt étel harmada a kukában végzi!

A megvásárolt étel harmada a kukában végzi!
Évente 8 milliárd font (2600 milliárd forint) értékû élelmiszert dobnak ki a brit fogyasztók, vagyis a Nagy-Britanniában megvásárolt élelmiszermennyiség harmada a szemétben köt ki - ez derül ki a brit kormány megbízásából végzett országos felmérésbõl. A vizsgálat feltárta, hogy a brit háztartások által megvett, ám végül kukába hajított élelmiszerek mennyisége éves átlagban eléri a 6,7 millió tonnát. Ez azt jelenti, hogy a szupermarketekbõl hazavitt minden három zacskónyi élelembõl egy teljes egészében a szemétben végzi.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ezzel az ennivalótömeggel minden évben nyolcszor lehetne színültig megtölteni a Wembley-stadiont, ráadásul a kidobott élelmiszerek zömének semmi baja, minden további nélkül megehetõ lenne. A feltárt leggyakoribb okok között szerepel, hogy a fogyasztók túl nagy adagokat vásárolnak, és a megkezdett, de be nem fejezett dobozok hátramaradt tartalmát már nincs gusztusuk megenni, inkább eldobják.

A The Daily Telegraph által ismertetett adatok szerint csak a mostani karácsonyi szezonban 230 ezer tonnányi - mintegy 275 millió font (93 milliárd forint) értékû - étel került a szemétbe. A szakértõk kiszámították azt is, hogy a kidobott ételek gyártásához, csomagolásához és szállításához használt energia évente 15 millió tonna széndioxid-kibocsátással jár; ha ezt sikerülne megtakarítani, az annyit jelentene, mintha a Nagy-Britanniában futó összes gépjármû 20 százalékát leállítanák.

Kérdéses egyébként, hogy ez a pazarlás meddig tart, mivel a brit statisztikai hivatal épp most közölt kimutatása szerint minden korábbinál gyorsabban drágulnak az élelmiszerek Nagy-Britanniában. Az adatok szerint az elmúlt évben 12 százalékkal - a teljes inflációnak csaknem a hatszorosával - emelkedett a brit fogyasztók által tipikusan vásárolt élelmiszerek kosarának kiskereskedelmi ára. A hús különösen gyorsan drágul: csak decemberben 3,7 százalékkal emelkedett a hústermékek ára az elõzõ hóról.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!