Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A diónál arra érdemes odafigyelni a piacon vagy az üzletben, hogy nem molyosodik-e. Emellett veszélyt jelenthet, hogy a törött diódarabok közé keveredhetnek szennyezõdések, és velük együtt különbözõ kórokozó baktériumok. Szabad szemmel könnyedén megállapítható, hogy milyen a tiszta, ép dió. Ha mégis molyos vagy poros, akkor ne használják fel az ünnepi édességekhez.
Karácsonykor gyakran az asztalra kerülnek a szárított gyümölcsök is. Ezek közül különösen a fügével kapcsolatban fut be több gyorsriasztás a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalhoz. A füge is molyosodik és könnyen penészedik. Ha fehér lepedéket vagy molylárvákat látnak rajta, semmiképpen se fogyasszák el.
A szakember azt is javasolja, hogy a narancs, mandarin, citrom héját mossák meg, mielõtt megennék a gyümölcsök húsát, fõleg akkor, ha kisgyereknek is adnak belõle.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a kormány Csillagszóró Hadmûvelet nevû, átfogó kampánya során számos tanáccsal látja el a vásárlókat a karácsonyt megelõzõ hetekben. A fõigazgató szerint a legfontosabb tudnivaló az egyéni felelõsség. Senki sem várhatja el ugyanis, hogy a hatóságok megvédjék a fogyasztókat a saját felelõtlenségük következményeitõl, például, ha az utcán, piacon vásárolnak kétes eredetû vagy kifogásolható minõségû terméket. Mindenkinek személyesen is tennie kell azért, hogy az ünnep jól kezdõdjön, és ne érje õket bosszúság a fõzés közben - tette hozzá.