2024.04.20. - Tivadar

Aprósütemények a fenyõfára

Aprósütemények a fenyõfára
Egy karácsonyfa mindenképpen szép: ezüstbe, aranyba, rusztikus szalma-, vagy színes üvegdíszekbe öltöztetve. Ha mindezt fokozni szeretnéd, készíts házi készítésû, illatos és mutatós díszeket, hogy az ünnep pillanatai még emelkedettebbek legyenek! A Karácsony mindannyiunk életében meghatározó élmény. A hatalmas, csillogó karácsonyfa, az alatta elhelyezett, titkokat rejtõ csomagok, a csillagszórók ezerfelé szikrázó fénye, a recsegõ bakelitlemez mélyérõl szárnyaló Csendes Éj dallama egész életünkben elkísér.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Akárcsak a fenyõ semmihez sem hasonlítható illata, a mézeskalácsok és habkarikák édes, fûszeres aromája. Sajnos napjainkban egyre kevesebb háziasszonynak jut ideje arra, hogy a fenyõfát házi készítésû finomságokkal díszítse. Pedig legalább egyszer érdemes lenne megpróbálni, mert ezek az illatos - szó szerint ennivaló - díszek igazán különlegessé teszik az ünnepeket! Valójában bármilyen linzert, habkarikát, mézeskalácsot és kekszet feltehetünk a fára, csupán arra kell ügyelnünk, hogy olyan édességeket készítsünk, amelyek "jól tartják" magukat.

Mákos csillagok

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütõpor, 20 dkg darált mák, 15 dkg margarin

Elkészítés: A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütõlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük.

Fekete-fehér csillagok

Hozzávalók 40 darabhoz: 15 dkg liszt, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 2 teáskanál kakaó, 1 teáskanál tej, 1/2 zacskó vaníliás cukor, késhegynyi sütõpor, néhány csepp rumaroma, csipetnyi só

Elkészítés: A lisztet összegyúrjuk a cukorral, sóval, a sütõporral, a vaníliás cukorral, a vajjal a tojássárgájával és 1 kanál vízzel. A tészta kétharmadába belekeverjük a kakaót, a tejet és a rumaromát. A kétféle tésztát külön-külön mûanyag fóliába csomagoljuk és 1 órára hûtõszekrénybe helyezzük. Két fólialap között külön-külön kinyújtjuk. A kakaósból nagyobb, a simából kisebb csillagokat szúrunk ki és egymásra helyezzük. A csillagokat sütõpapírral kibélelt tepsibe fektetjük és 180 fokos sütõben 10-12 percig sütjük.

Mézes puszedli

Hozzávalók: 25 dkg méz, 50 dkg liszt, 12 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg cukor, 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál õrölt szegfûszeg, reszelt narancshéj vagy citromhéj

Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hûtõbe. Ha lehûlt, könyen fomázható. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belõle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.

Mindmegette.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!