Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Nem véletlen a minõség szó hangsúlyozása. A városszéli nagyáruházak már Advent elsõ napján zsúfolva voltak vásárlókkal, akik kartonszám vitték a tejbevonómasszából készült Mikulásokat, a tehenet sosem látott marhaszeleteket, és a növényi alapú sajtokat. Mert olcsóbb! felkiáltással. Nem szeretnénk az élelmiszerárakról értekezni, a jó minõségû ennivaló mindenhol drága, de ha az a kérdés, hogy plazma tévé, vagy friss lazac az ünnepi asztalon, mi azért a jó kaja mellett döntenénk.
Ezeket ajánljukViszont az tagadhatatlan, hogy ezt bizony össze kell valahogy spórolni, pénzben is, gyomorban is. Ráadásul a fent említett okok miatt a karácsonyi készülõdés közben meglehetõsen kevés idõ és pénz marad arra, hogy nagy fõzéseket csapjunk. Spóroljunk az idõvel és a pénzzel, összeszedtünk hát néhány olyan ételt, amit ki lehet hozni olcsón, és még a nagy készülõdésbõl sem vesz el túl sok idõt a megfõzése.
Bevásárlás után, nagytakarítás napján
Vannak ugye azok az ételek, amelyeknek elkészítése gyorsan megy, ezeket leginkább a hétköznapokon célszerû bevetni, a fennmaradó idõt pedig érdemes a lakásdekorálásra, gyertyák, csetreszek elhelyezgetésére fordítani.
Ha valaki nagyon hiányolja a nyarat, gyorsan össze lehet dobni egy tojásos nokedlit, némi salátával és már csak a szénhidrát túltengés okozta szundikálás kényszert kell legyõzni, hogy nekiláthassunk mondjuk a fürdõszoba ünnepi kisuvickolásának.
Ha a nagy bevásárló körúton kellõen átfagytunk, gyors és olcsó megoldás a leves, a bármilyen zöldségbõl pillanatok alatt összeüthetõ krémlevesek a legkevésbé macerásak, a zöldség pucolást leszámítva, pillanatok alatt elkészülnek és tejszín/tejföl tartalmuk miatt laktatnak is rendesen, fõleg, ha megturbózzuk némi levesbetéttel.
Mákos guba, nem csak karácsonyraA nagytakarítás napjára remekül megfelel egy gyors paprikás krumpli, itt is csak a hámozás idõhúzó, amúgy nyugodtan magára hagyhatjuk, míg elkészülünk az ablakpucolással megfõ magától. Az ára meg igazán baráti, ráadásul a nagy ünnepi trakták elõtt igazán jól esik valami egyszerû étel.
Amikor a süteményeket és mézeskalácsot készítjük, nyilván nem vágyunk édességre, de ha éppen csalódtunk, mert nem kaptunk megfelelõ karácsonyfát, vagy nem volt anya méretében az a blúz, vígasztalhatjuk magunkat egy kis császármorzsával, nem fog az árán múlni egyik ajándék sem.
És persze itt a guba, a mákos. Meggyõzõdésünk, hogy annak a karácsonyi szokásnak a kialakulása, hogy 24-én mákosguba az ebéd, abban keresendõ, hogy ilyenkor a háziasszonyok nem értek rá fõzni, így az ünnepi kalácstésztából elvettek valamennyit, megsütötték, megízesítették, jól eltömték a családtagokat, menjen mindenki tele hassal amerre lát, õket meg hagyják nyugodtan készülõdni. Így hát a gubát érdemes többször is bevetni az ünnepi készülõdés idején, hiszen csak kifli, tej, vaj és ízestõk kellenek hozzá. Nem kell, hogy feltétlenül mákkal szórjuk meg, finom dióval, túróval, vagy szilvalekvárral is. Gyors is, olcsó is, és mindenki sokáig békén hagy minket, annyira laktat. Ha azonban mi még készülõdni, csomagolni, pakolászni szeretnénk, csak csínján együnk, mert menthetetlenül elnehezít.
Így készül
Személyenként két-három szikkadt kiflit ( ha lehet kapni, akkor lehetõleg vajas tésztájút) ujjnyi karikákra vágunk, és annyi forró cukros, vagy mézes tejjel öntjük le, amivel ha megszívja magát a péksütemény még nem ázik el, de kellõen megpuhul. Ekkor átkeverjük az ízesítõkkel: cukros darált mákkal vagy dióval; tejföllel kikevert, megcukrozott, citomhéjazott túróval, vagy a nagyi tavalyi szilvalekvárjával és egy vastagon kivajazott sütõedénybe terítjük. A tetejére is vajforgácsokat teszünk és kellemesen összesütjük.
Borsa.hu